Dit heeft Jef Brouwers geleerd op ATD 2018

Jef Brouwers is niet alleen Vlaanderens bekendste sportpsycholoog. Hij is ook sedert 1983 ASTD / ATD bijwoner. De jaren dat ik niet ging bekijk ik nog steeds al een foute beslissing. Ik heb er de basis gelegd (of anderen stimuleerden mij of boden mij hun werktuigen aan) om te doen wat ik vandaag doe.

Performance Psychologist

Working with elite sport athletes

  • Red Devils (voetbal – nationaal mannenteam)
  • Red Panthers (hockey Nationale vrouwenteam)
  • Quick Step Floors Cycling Team (cycling)
  • Belgian Tornados (athletiek – 4×400 aflossing)
  • Belgian Olympic Sailing Team (49er, Laser Standard, Laser Radial, Nacra 17)
  • Bart Swings
  • BOIC – psycholoog

Jef Brouwers

 1. Welke trend/rode draad was er voor jou tijdens de conferentie/beurs?

De trend van ATD conference & exhibition was deze keer die van ‘humble, servant leadership’. De mannen keynote sprekers hadden het slechts over ‘zie mekaar graag en alles komt zoveel beter’ en ‘love your job’.

Barack Obama, de stand-up politician, gaf duidelijk aan dat de wereldsituatie nooit beter was geweest als je naar de feiten kijkt. Echter zijn de feiten vandaag versmoord onder de emoties. Emoties die leiden tot verdeling ‘us – them”. Een andere trend was een smeekbede van Marcus Buckingham, de stand-up researcher, om ons niet langer te concentreren en tijd te besteden aan de minpunten van mensen. Zoek de sterkten en investeer daarin. Het begint in de lagere school en het eindigt in het beroepsonderwijs of schoolverlating. Een bevestigende, maar toch erg verfrissende kijk op een veelal negatief georiënteerde maatschappij waarin de tegenstellingen zich ophopen, vooral bij politiekers dan in een drang om macht te verzamelen ipv de zaken die voor mensen belangrijk zijn aan te pakken. De derde keynote was Connie Podesta, stand-up comedian, een dame die zowat alles kan. Het aantal titeljobs dat zij presenteerde lag in het verlengde van haar basis beroep, ‘being a comedian’. Met een zeer assertief optreden sloot zij de conferentie af met lachsalvo’s omtrent persoonlijkheidstypes. Ik herkende mijzelf in alle.

 

2. Noem 1 nieuw inzicht dat je op ATD hebt opgestoken, waarmee je actief aan de slag wil gaan in je beroepspraktijk.

Zoals elk jaar was de ‘ATD conference & exhibition’ (http://atdconference.td.org/) een verrijking voor de geest, een leerervaring om u tegen te zeggen. Besluitend met ex-president Obama sluiten wij ons bij hem aan: ‘This would never have been possible fifty years ago”. Hij veranderde de wereld en het kan niet overschat worden hoe revolutionair zijn presidentschap was. Was het alleen maar om zijn huidskleur. Alle hedendaagse maatschappelijke elementen vertolkte hij op het podium. Zo zei hij dat hij de vijf uur lange aanschuifrij zag vanuit zijn hotelkamer waarbij hij zich afvroeg of hij zich niet vergiste ‘definitely they must have invited Michèle, she is doing many more important things than I do these days’.

Met dit alles ga ik aan de slag vanaf vandaag en dan vooral met een pleidooi voor ‘love your job’ and ‘love the others’ from whatever country, religion, race, or sexual preference they might be’

3. Wat heb je geleerd waarvan je vindt dat iedereen binnen L&D dit zou moeten weten?

THINK BIG

GET REAL

STEP UP

Wat ik geleerd heb is een bevestiging van wat ikzelf al Jaren “predik’ (zonder enige pretentie” maar ZO UITDAGEND: focus op waarin je goed bent en vedrwijder je van een “schoolse instelling “ waar de slechte cijfers in het rood worden aangegeven zodat ze zeker de aandacht krijgen. Het zou misschien een oplossing zijn. Voor velen die onderuit gaan in het onderwijs. Focus op een ‘positieve instelling”.

4. Welke nieuwe naam (van een persoon/theorie/boek) vind je voldoende interessant om beter te leren kennen en waarom?

Het boek dat mijn voorkeur wegdraagt was dit jaar hetzelfde als vorig jaar

‘THE OUTWARD MINDSET, seeing beyond ourselves.’ vanThe Arbinger Institute

 

Aangevuld door of voorafgegaan door

LEADERSHIP AND SELF-DECEPTION, getting out of the box, ook vanThe Arbinger Institute

5.Is er nog iets dat je wil delen over je ATD-ervaring?

My slogan, with gratitude to Marcus Buckingham

“Talent develops only in relationship with at least one other person.”

 

Bedankt, Jef!

 

Download de gratis mindmap

Deze mindmap legt aan de hand van de Zelfdeterminatietheorie van Deci & Ryan uit hoe leren een positieve impact heeft op  motivatie. Of anders geformuleerd: waarom investeren in opleiding en ontwikkeling essentieel is om medewerkers te motiveren en te engageren. Een mindmap om in het groot boven je bureau te hangen dus. 🙂

Klik hier om te downloaden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.