Dit heeft Sofie Willox geleerd op ATD 2018

Sofie Willox is de bezieler achter ‘So We Grow’. Als leerarchitect en lego serious play facilitator gaat ze aan de slag als interim manager en freelance ondersteuning voor learning and development. Voorheen was Sofie actief binnen zowel grote private organisaties als binnen de overheidscontext.  Ze blogt, vlogt en deelt boekrecensies via haar website www.sowegrow.be

Sofie Willox
Sofie Willox

Voor het tweede jaar op rij is Sofie de delegatieleider van het VOV op de ATD beurs. Ze heeft gelukkig ook nog tijd gehad om iets te leren.

1. Welke trend/rode draad was er voor jou tijdens de conferentie/beurs?

Dit jaar was er veel focus op connectie, zingeving (purpose) en personalisatie.  Want zonder échte connectie en zingeving , is er geen betrokkenheid.  Skills aanleren is meestal niet het échte probleem.  Overtuigingen, mentale modellen en zingeving wel.

ls learning professionals moeten we ons daar bewust van zijn nog voor we een leeroplossing uitwerken.  Te vaak gaan we van de eerste minuut na het neerleggen van een trainingsvraag op in een gamma aan leeroplossingen . Door bij aanvang in verbinding te komen met je doelgroep , leer je wat er écht leeft in hun hoofd.  Als een leidinggevende er bijvoorbeeld zelf niet van overtuigd is dat het geven van opbouwende feedback perfect kan samengaan met een goede leiderschapsstijl, dan zal jouw perfecte technische training feedbackvaardigheden wellicht niet veel opleveren.
Zingeving, ofte ‘purpose’ , is dan weer ons interne compas.  Gaan we tegen de richting van het compas in, halen we niet de het maximum en betrokkenheid uit onze medewerkers.
Verschillende sessies die ik volgde op ATD benaderden connectie en purpose in de een of de andere zin, waaronder: “Effective T&D Initiatives: Start With Mental Models” van Diniz Arthur, “playful Learning: How to Make Learning an Experience With Maximum Human Interaction” van Majbritt Sandberg, “Love and Work” van Marcus Buckingham, “Wired to become: the neuroscience of purpose” van Britt Andreatta.

 

2. Noem 1 nieuw inzicht dat je op ATD hebt opgestoken, waarmee je actief aan de slag wil gaan in je beroepspraktijk.

Christi Ward gaf een sessie over “Accelerated learning”.  Dit houdt in dat trainers/facilitatoren de leercontext creëren, maar de deelnemers de inhoud maken.   Een ‘bingo spel’ als ijsbreker om kennis te maken was een fijne opwarmer. We gingen ook analogieën gebruiken om discussies op te starten en  inzichten te delen. In een andere oefening werd de groep gevraagd om -zonder praten- de volgorde van een proces aan te geven (in dit geval de volgorde van uitwerken van een leerevent).  Bij elke oefening gaf de groep invulling aan de inhoud. De rol van de facilitator beperkt zich tot voorbereiden, oefening kaderen, observeren en debriefen.  Christi Ward heeft hier een workshop neergezet die zowel grappig, luchtig maar tegelijk diepgaand en confronterend was.  Dit was onverwacht een van de betere sessies voor mij.

3. Wat heb je geleerd waarvan je vindt dat iedereen binnen L&D dit zou moeten weten?

“Attention is the new currency” In a world of limited attention it is important that learning is an experience. By making your paticipants co-creators and using their input to adjust the context, you can increase interaction in your event and optimize learning outcomes.

4. Welke nieuwe naam (van een persoon/theorie/boek) vind je voldoende interessant om beter te leren kennen en waarom?

Majbritt Sandberg.  Niet alleen omdat ze een Europese is, maar ook omdat ze een heel sterke performance gaf.   Binnen een netwerkeconomie waarbij informatie zo snel verandert is menselijke connectie belangrijker dan ooit. Want kennis zit in de groep.  Majbritt deelde een model “Connect-Share-Learn”: maak eerst connectie met elkaar, deel ervaringen en inzichten, leer van elkaar.

Verder heb ik nog een heel interessant boek aan te bevelen:  ‘Millennials, goldfish & other training misconceptions’ van Clark Quinn
In dit boek kaart Quinn, actief lid van de Debunker club, hardnekkige mythes aan die rond leren bestaan.  Je kent ze wel: 70_20_10, bestaan leertijlen wel?Leren millenials dan anders dan de x-generatie? En is het waar dat onze attentiespan korten is dan een goudvis? Het antwoord is overal: neen! In het boek beschrijft de man de mythes case per case. Een must read voor elke fiere L&D professional die kritisch kijkt naar populaire modellen en aan de slag gaat met bewezen principes.

5.Is er nog iets dat je wil delen over je ATD-ervaring?

De 75ste editie mocht ‘een specialleke’ zijn. Niet altijd de keynote speakers waren van uitzonderlijke kwaliteit (cfr president Obama), maar ook de locatie, San Diego, was niet mis.  We waren binnen de Belgisch-Nederlandse delegatie met 50 leden. In totaal waren 90 Belgen/Nederlanders op ATD2018.   Benieuwd naar meer inzichten, ervaringen of wil je gewoon de sfeer opsnuiven? Bekijk dan het video-dagboek dat we daar maakten.

Millenials, goldfish and other training misconceptions

Ben je nieuw in de rol als opleidingsverantwoordelijke? Of wil je je basisvaardigheden als L&D professional versterken?

Voorpagina Syllabus L&D voor beginners

Learning & Development of Leren & Ontwikkelen is een boeiende én complexe materie.
Elk van ons heeft daarom een stevig fundament nodig om dit vak optimaal te kunnen uitoefenen.

Deze online opleiding helpt je hierbij. Als beginner krijg je een stevige basis om op verder te bouwen. Heb je al ervaring? Dan krijg je hier een gedegen framework aangeboden om nog sterker in je schoenen te staan en je stakeholders te overtuigen.

Ontdek de inhoud van deze online opleiding

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.