Dit heeft Jon Strubbe geleerd op ATD 2018

The quickest way to change the game is to train your brain

 Het menselijk gedrag is het resultaat van verbindingen tussen ongeveer miljarden neuronen die het brein vormen. Elke brein is anders en maakt ieder mens uniek. Het is dan ook het meest fascinerende object in het heelal.

Mijn beide passies voor het menselijk gedrag en sport deden me besluiten om klinische psychologie te gaan studeren. Tijdens mijn studies heb ik me gespecialiseerd in de sport en het neuro- / biologisch gebied van de psychologie. Neuropsychologie gaat over het begrijpen van hoe de interne mechanismen in ons brein werken. Het kan van grote waarde zijn voor mensen die streven naar optimalisering van hun leervermogen en ook voor diegenen die succesvol willen zijn in hun sport, bedrijfsleven of alledaags leven. Het biedt hen een groter gevoel van zekerheid en controle. Eveneens begrijpen ze hun situatie beter en zijn ze in staat om meer alternatieve keuzes te maken.

Jon Srtubbe

Lees wat Jon van TiCka heeft geleerd op ATD 2018.

1. Welke trend/rode draad was er voor jou tijdens de conferentie/beurs?

De rode draad doorheen de conferentie zijn de tendenzen die we terugvinden in de huidige maatschappij. De meest duidelijke was het maatschappelijke debat over de beweging #metoo. De tendens gaat niet zozeer over de seksuele schandalen binnenin de businesswereld, maar een beweging die strijdt naar meer gelijkheid van vrouwen. Het is duidelijk dat de vrouw aan de macht is en dat zij op gelijke voet staat van de man. In de mannenwereld is het een duidelijk teken dat we dit steeds moeten nastreven.

Wat we kunnen verwachten van de toekomst is de tweede tendens die terugkwam op de conferentie. In de toekomst naar 2030 toe zal de mens ook nog steeds belangrijk zijn op het werkveld. De  technologische vooruitgang zal blijven stijgen en zo zal bijvoorbeeld de robot meer en meer zijn intrede nemen. Met deze zeer snelle vooruitgang zullen er heel wat aardverschuivingen gepaard gaan en de mens zal anders moeten leren denken over verandering en hoe hij te werk zal gaan.

De tendens van vorig jaar die hiermee gepaard gaat is het thema micro-learning.

2. Noem 1 nieuw inzicht dat je op ATD hebt opgestoken, waarmee je actief aan de slag wil gaan in je beroepspraktijk.

Wees voor 1 week verliefd op je job om te zien wat je waardeert in je job.  Van welke sterktes je dan bewust wordt en die je daarna kan gebruiken in situaties. Het zal je terugbrengen waarom je voor die job hebt gekozen. Door een positievere houding en open geest zal je betere beslissingen kunnen nemen in je eigen ontwikkeling.

3. Wat heb je geleerd waarvan je vindt dat iedereen binnen L&D dit zou moeten weten?

“Living one’s values” – Barack Obama

De waarden die je vooropstelt in je leven zijn belangrijk als referentiepunt om te reflecteren hoe je dagelijks met mensen interageert. Voor Obama is dat de “baseline” in zijn werken en het heeft hem geholpen in goede en moeilijke tijden. Waarden als referentiepunt heeft een betekenis hoe je de zaken aanpakt in de weg om je dromen te bereiken.

4. Welke nieuwe naam (van een persoon/theorie/boek) vind je voldoende interessant om beter te leren kennen en waarom?

Marcus Buckingham was voor mij een nieuwe naam, maar toch een oude bekende in de wereld. Binnenkort brengt hij een nieuw boek uit “Nine Lies About Work” waar ik enthousiast naar uitkijk.

5.Is er nog iets dat je wil delen over je ATD-ervaring?

Mijn 2de deelname was nog een betere dan mijn eerste. De leerervaringen zijn telkens enorm en dat toont aan dat je steeds kan blijven leren. Blijven leren en jezelf openstellen aan deze instelling is noodzakelijk om te groeien in je eigen cariere en te streven naar optimalisatie.

Bedankt, Jon

Katrin Naert (foto Christa Claessens)

Leg je vraag/probleem/uitdaging binnen L&D voor en ik denk graag met je mee!

Heb je een idee dat je wil aftoetsen met een expert?
Zit je vast met je opleidingsplan?
Heb je twijfels bij de manier waarop je je opleidingen evalueert?

Aarzel dan niet en maak een afspraak voor een
‘Kwartiertje-sparren-met-Katrin’ via Skype of telefoon.

Kwartiertje met Katrin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.