Disruptie en gewenning – Een interessante kijk op verandering op de werkvloer 2/5

'Wired to resist' van Britt Andreatta

Britt Andreatta ontwikkelt in haar boekje ‘Wired to resist’ een interessante visie op verandering in organisatie. Zo probeert ze in eerste instantie vat te krijgen op de impact die veranderingen hebben.

Volgens haar zijn er 4 factoren die een belangrijke invloed hebben op de uitkomst van verandering. De eerste 2 zijn:

  • Disruptie: hoe hard gooit de verandering alles overhoop voor medewerkers? Ik heb zelf eens een overname van het bedrijf waarvoor ik werkte, meegmaakt. De disruptie was zeer groot: ik ging werken op een andere werkplek, kreeg een andere computer, auto, baas, collega’s, procedures, verlofregeling,…. Maar andere veranderingen (de update van één van je softwares) is nauwelijks merkbaar.
  • Gewenning: de tijd die je nodig hebt om aan de verandering te wennen. De eerder genoemde update van de software is soms maar een kwestie van een paar dagen sukkelen en je bent er al aan gewend. Werken in een totaal nieuw team met een totaal nieuwe baas, vraagt echter heel wat tijd om te acclimatiseren.

Andreatta vertaalt dit in het volgende schema

Schema Britt Andreatta Dirsuptie en Gewenning

Enkele voorbeelden

Een voorbeeld van een groene verandering is bijvoorbeeld het overschakelen naar milieuvriendelijkere verlichting of duurzame en biologische koffie. Deze verandering heeft voor het team dat de verandering moet uitvoeren (de medewerkers die elke lamp moeten vervangen of die de stickers op de koffiemachines moeten veranderen) een grote impact. Het kan echter zijn dat de medewerkers organisatiebreed zelfs geen verschil merken. De graad van disruptie is klein. Een valkuil is hier dat er weinig erkenning is voor het team dat wel een grote inspanning heeft geleverd.

Voorbeelden van gele veranderingen zijn de trage voorbereidingen op een nieuwe regelgeving die pas 2 jaar later echt van start gaat. Het kan zijn dat dit weliswaar een kleine inspanning vergt maar de lange periode vraagt wel een zeker uithoudingsvermogen. De inspanning en motivatie blijven leveren, is dan meteen de grootste uitdaging bij dit soort veranderingen.

Een organisatie die alle telefoontoestellen afschaft om vervolgens alleen nog maar via Skype over te schakelen, is een voorbeeld van een oranje verandering. De impact is groot maar als er geen andere manier meer is om te bellen, is het een kwestie van door de zure appel te bijten. Op voorwaarde dat alle systemen technisch werken natuurlijk.  🙂

Rode veranderingen zijn op zich de moeilijkste. Een fusie of overname door een organisatie die met een heel andere bedrijfscultuur is daar een goed voorbeeld van. Toen ik opleiding gaf bij de KBC of Fortis stelden deelnemers aan opleidingen zich nog jaaaaaren voor als ‘Ik ben ex-Kredietbank, of  ex-Cera’ of ‘Ex-Generale Bank’ of ‘ex-ASLK’. Er is een goede reden waarom fusies en overnames niet de resultaten opleveren die de initiatiefnemers voor ogen hadden.

Dit modelletje is niet alleen simpel om te begrijpen en te hanteren. Het kan organisaties ook helpen om hun veranderingen beter in te plannen. Door de geplande verandering ook op deze schaal proberen in te schatten, kan je verandermoeheid voorkomen.

Een voorbeeld. Stel: op 1 januari leg je het intranet stil en moeten alle medewerkers Sharepoint gaan gebruiken. Dit is een oranje verandering: grote verandering maar korte pijn. Bovendien wil je klanten massaal laten gebruik maken van een app die je hebt ontwikkeld. Dit wil zeggen dat al je medewerkers die contacten hebben met klanten, deze app in de vingers moeten hebben. Wel, deze beide veranderingen tegelijkertijd invoeren is VRAGEN OM MOEILIJKHEDEN. Het simpele modelletje van Andreatta kan dus helpen om veranderingen beter in te plannen.

Katrin Naert (foto Christa Claessens)

Leg je vraag/probleem/uitdaging binnen L&D voor en ik denk graag met je mee!

Heb je een idee dat je wil aftoetsen met een expert?
Zit je vast met je opleidingsplan?
Heb je twijfels bij de manier waarop je je opleidingen evalueert?

Aarzel dan niet en maak een afspraak voor een
‘Kwartiertje-sparren-met-Katrin’ via Skype of telefoon.

Kwartiertje met Katrin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.