De Top 200 leertools 2018 van Jane Hart

PWat leert de TOP 200 learning tools  van Jane Hart ons in 2018? Naar jaarlijkse gewoonte lopen we door de lijst en bekijken trends en nieuwigheden.

Analyse

Om te beginnen even dit. Jane Hart heeft de lijst dit jaar interactief gemaakt. Je kan dus heel gemakkelijk sorteren op allerlei filters. De onderstaande afbeelding geeft alleen de 100 tools die deelnemers hebben aangegeven die niet werken in het onderwijs of de academische wereld. Hier vind je nog 3 andere infographics met resultaten.

De top 3

De winnaar is ook dit jaar opnieuw Youtube, niet verwonderlijk. En ook de rest van de top top 3 is nauwelijks een verrassing. Google search en Powerpoint spelen haasje over waarmee Powerpoint nu op nummer 2 komt te staan.  Dus ondanks alle andere mogelijkheden die er bestaan om informatie te presenteren, is het de gouwe ouwe die alsmaar sterker blijkt te worden. Prezi staat op 19 en de alternatieven Apple Keynote, Sway en Haiku Deck staan een heel pak lager geplaatst.

Top 100 Tools voor Leren op de werkvloer in 1 afbeelding

De top 10

Deze bevat wel 2 grote verrassingen voor mij. Zo staat Slack op nummer 9. Persoonlijk ben ik een zeer grote fan van Slack maar ik kom nog steeds in heel wat professionele omgevingen waarin ze nog nooit van deze samenwerkingssoftware voor teams hebben gehoord. En ook voor privé-gebruik vind ik het een onderschatte app. Voor heel wat vriendenkringen zou Slack een grote verbetering zijn, als je het mij vraagt. Zo zouden verschillende informatiestromen zich naadloos van elkaar kunnen onderscheiden zodat de onnozele moppen en het maken van afspraken minder chaotisch en gescheiden van elkaar verlopen.

Op 10 staat voor mij de 2de grote verrassing, namelijk Zoom. Dit is een videomeeting. Skype staat een paar plaatsen lager maar moet Whatsapp nog voor laten gaan.  Daarmee is Skype echt wel een uitzondering op zijn Microsoft collega’s die het zeer goed doen, op Yammer na.

En de winnaar is….

De grootste stijger is Degreed: een tool om je persoonlijke leren te monitoren. Een persoonlijke account is gratis en dat levenslang, beweren ze. Degreed heeft ook een vestiging in Nederland en is dus beschikbaar in het Nederlands.

Uitleggen in een tekst wat Degreed doet, is niet zo simpel.  Hun slogan is ‘A smarter way to make people better’. Heel kort door de bocht:  met Degreed kan je alles wat je leert (ook het zelfgestuurde) in kaart brengen en er erkenning en waardering voor krijgen. En dat laatste is waar Degreed het meeste verschil in maken. Hun ambitie is ‘to measure the world’s learning’ in wat ze ‘micro degrees’ noemen. En door die micro degrees te verzamelen, kan je je vaardigheden zichtbaar maken. Gedaan dus met alleen te kunnen zwaaien met je diploma’s van het officiële onderwijs. Als lid kan je er heel veel informatie vinden om te leren, kan je leren wat anderen hebben geleerd door ze te volgen en kan je als organisatie een soort ‘opleidingsplan’ uitstippelen voor bijvoorbeeld nieuwe medewerkers.Deze video geeft een goed beeld wat Degreed doet.

Volgende keer rapporteer ik over mijn ontdekkingstocht van nieuwe apps en tools die ik in deze lijst heb teruggevonden.

Gratis mindmap over hoe en waarom mindmappen


Mindmap: wat is het en hoe kan je het gebruiken in L&D?

Deze handige mindmap beantwoordt de volgende vragen:

  • Wat is dat voor iets een mindmap?
  • Hoe begin ik eraan?
  • Welke software kan ik gebruiken?
  • Is er gratis software?
  • Op welke manier kan ik dit gebruiken in mijn L&D werk?

Download de gratis mindmap

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.