De impact van emoties op leren

Brainhacking

10 duo’s staan op een podium. 5 van hen hebben een soort van laserbril op. De bril-loze partner steekt de hand in de lucht. De brildragers krijgen de opdracht om 1 keer te proberen om een ‘High 5’ te geven aan zijn of haar partner. Ze missen allemaal op een bijna komische manier, ze lijken wel dronken. De laserbril zorgt er namelijk voor dat wat ze zien met 30% in de ruimte opschuift. Vervolgens krijgen ze de opdracht nog 5 keer te proberen – met de bril aan. Elke vrijwilliger slaagt er binnen de 5 keer in om de hand van de partner zeer doelgericht te raken.

De bovenstaande scene heb ik meegemaakt tijdens de presentatie ‘Brainhacking’* van Nancy Ancheles & Princy Mennella (een neurowetenschapper) op de ATD-conferentie in Denver (2016). Daarmee wilde ze aantonen hoe snel een brein kan leren. Op een paar minuten tijd had het brein van de vrijwilligers zich aangepast aan de nie­uwe manier van zien en konden ze de opdracht goed uitvoeren. Het werd hen wel ten stelligste afgeraden om te bewegen op dat podium J. Dit vermogen van het brein heet ‘neuroplasticity’ en is verantwoordelijk voor ons vermogen om levenslang te blijven leren.

Doe de test

Denk aan een persoonlijke of professionele herinnering die plaatsvond tussen 2000 en 2005. Beantwoord vervolgens de 2 volgende vragen over deze herinnering:

 1. Wat was de situatie?
 2. Welke – als die er al zijn – emoties zijn er verbonden aan deze herinnering?

Ancheles en Mennela beweren dat langetermijngeheugen altijd verbonden is met emoties. Was dat ook bij jouw herinnering het geval? Dit was de belangrijkste rode draad in deze presentatie. Emoties helpen bij het leren. Zij hebben 3 belangrijke functies:

 1. Emoties trekken de aandacht van diegene die leert.
 2. Ze ondersteunen het geheugen en zorgen er dus voor dat je meer onthoudt.
 3. Ze zorgen voor empathie.

Trainingen en opleidingen hebben dus meer resultaat als er emoties bij betrokken worden. Dit staat vrij haaks op de neiging die trainers en L&D verantwoordelijken hebben, om emoties zoveel mogelijk weg te houden uit het trainingslokaal. Zij pleiten ervoor om emoties te tonen als trainer en om aandachtig te zijn voor emoties bij de deelnemers. Zo kan je bij een evaluatie op het einde van een dag best vragen welke emoties de deelnemers gevoeld hebben. Dit alles zal ervoor zorgen dat de deelnemers beter leren.

Stress staat leren in de weg

Er is echter een belangrijke kanttekening. Dit geldt alleen voor positieve emotie.  Negatieve emoties vervagen de herinnering terwijl postieve emoties ervoor zorgen dat je details onthoudt.

Werknemers die dus veel stress ervaren in hun werkomgeving zijn slechter in staat om te leren. Dit laatste is interessant om over na te denken. Er zijn namelijk nogal wat opleidingen die georganiseerd worden als deelnemers in verhoogde en langdurige stress verkeren. Deze opleidingen zijn zelfs vaak bedoeld om het stressprobleem weg te nemen.  Niet de beste aanpak, misschien.

Transfer van deze presentatie?

Intuïtief heb ik altijd de neiging gehad om absoluut voor een goede sfeer te zorgen vanaf het begin van de opleidingsdag: ik probeer met alle deelnemers vooraf al eens te babbelen en ik vind lachen een essentieel element van elke opleiding.  Ik weet ook al lang dat een goed gekozen grapje ervoor kan zorgen dat deelnemers iets gemakkelijk onthouden.

Verder krijg ik vaak te maken met deelnemers in stress en je merkt aan veel dat dit het leren in de weg staat. Dat komt nog het beste tot uiting als de opleiding gecombineerd wordt met individuele coachings. Stress als belangrijkste blokkade!

Kom er bij, er is nog plaats op de bank

Word lid, het is gratis

Benchmark-2

 • Stel je vragen en deel je ervaringen over verschillende onderwerpen in het forum.
 • Doe mee aan de uitdaging van de maand.
 • Krijg toegang aan een grotere waaier aan interessante instrumenten.
 • Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief.

Kom er bij, er is nog plaats op de bank

Word lid, het is gratis

Benchmark-2

 • Stel je vragen en deel je ervaringen over verschillende onderwerpen in het forum.
 • Doe mee aan de uitdaging van de maand.
 • Krijg toegang aan een grotere waaier aan interessante instrumenten.
 • Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.