De hardnekkige mythe van de leerstijlen – L&D klassiekers 5

mythe-feiten

Nog steeds hoor je mensen binnen het vakgebied Learning & Development verwijzen naar de leerstijlen van deelnemers en hoe je daar in het verzorgen van opleidingen rekening mee moet houden.

Wat is het?

Leerstijlen komen in vele geuren en kleuren. Het principe is simpel: de ene mens leert op een andere manier dan de andere, heeft met andere woorden zijn of haar eigen leerstijl.

De bekendste zijn de volgende: visuele (kijken), auditieve (luisteren) en kinesthetisch (doen) oftewel de VAK-leerstijlen.

Concreet wil dat zeggen dat iemand met een visuele leerstijl het beste leert als de informatie visueel wordt aangeboden door tabellen, grafieken en visuals. De persoon met de auditieve leerstijl leert meer als de informatie op een gesproken manier wordt aangeboden, etc. Vele mensen voelen intuïtief aan dat ze inderdaad beter leren met de ene of de andere stijl.

Aanhangers van deze theorie moeten dus in principe hun leerinhouden telkens op verschillende manieren aanbieden om alle studenten/deelnemers optimaal te laten leren. Vooral in het klassieke onderwijs heeft deze theorie veel geld en werk gekost.

Wat klopt er wel? Min of meer  dan toch.

De leerstijlen is één de theorieën die op zeer grondige manier is ontkracht. Onderaan deze blog vind je enkele links waar een aantal onderzoeken worden beschreven.

Uit dit onderzoek blijkt dat iedereen niet zozeer een leerstijl maar wel een leervoorkeur heeft.  De ene persoon leert liever via visuals, anderen gaan liever zelf concreet aan de slag.

Overigens blijkt ook uit onderzoek dat mensen hun leervoorkeur nogal eens verkeerd inschatten, maar dat is een ander debat.

Wat klopt er niet?

Het staat wetenschappelijk echter als een paal boven water dat het aanpassen van de manier waarop je leerinhoud aanbiedt aan de leervoorkeur van iemand GEEN positieve impact heeft op het leren. Je hoeft dus niet én een grafiek én een verhaal én een doe-moment in te lassen voor het geval dat er een visuele én een auditieve én een kinesthetische ‘leerder’ in je opleiding zit.

Bovendien blijkt dat sommige toepassingen van het leerstijlen-model zelfs een negatieve impact hebben op het leren. Een goed voorbeeld hiervan is een visual op een scherm bovendien nog eens laat inlezen om de visuele en de auditieve leerstijl te verenigen. Uit onderzoek blijkt dat dit in heel veel gevallen het omgekeerde effect heeft. Er wordt daardoor MINDER geleerd.

DUS?

Geef als organisatie dus geen geld uit aan systemen of trainers die beweren dat de effectiviteit van hun didactiek volledig gebaseerd is op leerstijlen.Leren of niet hangt af van heel veel factoren zoals context, de mate waarop je iets interessant vindt of gemotiveerd bent. En iedereen gebruikt verschillende leerstrategieën.

Meer lezen?

https://lerenhoezo.wordpress.com/2013/12/23/vak-leerstijlen-horen-zien-voelen-en-vergeten/https://www.td.org/Publications/Blogs/Science-of-Learning-Blog/2015/07/LD-Neuromyth-Learning-Styles

Kom er bij, er is nog plaats op de bank

Word lid, het is gratis

Benchmark-2

  • Stel je vragen en deel je ervaringen over verschillende onderwerpen in het forum.
  • Doe mee aan de uitdaging van de maand.
  • Krijg toegang aan een grotere waaier aan interessante instrumenten.
  • Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.