De Ebbinghaus Vergeetcurve – L&D klassieker 3

old_my_little_pony_characters_by_wooden__toaster-d91f9rr

Hermann Ebbinghaus ( 1850-1909) heeft zijn naam gegeven aan één van de meest geciteerde grafieken in L&D: de vergeetcurve – al dan niet onder zijn naam.

Ebbinghaus was een Duits psycholoog die gezien wordt als één van de belangrijkste leerpioniers uit het vakgebied. De fameuze curve is het resultaat van een experiment dat hij met zichzelf deed. Hij leerde een lijst van 20 woorden van buiten en noteerde nauwkeurig hoe lang hij hoeveel woorden kon reproduceren nadat hij ze ingestudeerd had.

ebbinhaus

Hier zie je de originele curve van Ebbinghaus over dit experiment. Je ziet dat je onmiddellijk na het leren je al heel snel veel vergeet. Na 19 minuten ben je al 40% kwijt en na een dag heb je nauwelijks meer dan 30% onthouden. Gelukkig neemt het leren niet verder tegen dat tempo af. En het zijn deze cijfers die vandaag de dag nog heel vaak geciteerd worden.

Essentieel om te vermelden  over dit experiment is dat de 20 woorden die Ebbinghaus instudeerde, nonsens woorden waren: woorden die niet bestonden dus. En die nuance wordt meer niet dan wel vermeld als Ebbinghaus geciteerd wordt.

Over naar Dr. Will Thalheimer

Thalheimer beschrijft zichzelf als een soort van tussenniveau tussen allerlei wetenschappelijk onderzoek over leren en de Learning & Development praktijk in organisaties. Hij houdt ervan om zijn tanden te zetten in klassieke opvattingen en te kijken wat er van aan is.

Hij heeft een uitgebreide paper geschreven waarin hij zijn conclusies weergeeft na het bestuderen van 14 recente onderzoeken over leren en vergeten.

De algemene rode draad is dat vergeten afhangt van heel wat factoren want menselijk leren is zeer complex. Hier komen een aantal interessante wetenschappelijke inzichten:

 • Mensen die gemotiveerd zijn om te leren, vergeten minder.
 • Hoe meer voorkennis mensen over het onderwerp hebben, hoe meer ze in staat zijn om nieuwe concepten en kennis over dat onderwerp te onthouden.
 • Zinvollere leerinhoud (zoals verhalen) wordt beter onthouden dan niet-zinvolle leerinhouden (zoals nonsens woorden).
 • Leermethodes en de hoeveelheid leerinhoud beïnvloeden het vergeten.
 • Hoe lang je iets moet onthouden, heeft een impact op het leren.
 • Herhaling van de leerinhoud bevordert het onthouden.
 • Oefenen in de situatie waarin je het geleerde ook echt nodig hebt, zorgt voor succesvoller leren.
 • Feedback krijgen bevordert het onthouden.
 • Mensen die vlak na het leren gevraagd worden om de leerinhoud op te diepen uit hun geheugen, onthouden beter dan mensen die dat laat na het leren moeten doen.

Conclusies voor de praktijk

 • Probeer het leren te spreiden in de tijd. Het is dus interessanter om vier halve opleidingsdagen te spreiden over een maand zijn dan 2 volledige dagen na elkaar.
 • Microleren aanbieden vlak na de leerinspanning zal een positief effect hebben. Bijvoorbeeld een e-mail die een stukje leerinhoud herhaalt of een link naar een interactieve video die een techniek demonsteert.
 • Investeer in het motiveren van diegene die moet leren. In een organisatiecontext kan dat onder andere door de relevantie van de leerinhoud aan te tonen.
 • Probeer de situatie waarin geleerd wordt zoveel mogelijk te doen lijken op de situatie waarin de leerinhoud ook gebruikt moet worden.

PS My Little Pony

Het toeval wil dat de dag dat ik deze blog schrijf, ik de conclusies van al het wetenschappelijk onderzoek nog eens heb mogen ervaren. Ik heb zonet een spelletje memory gespeeld met een bijna 8-jarig meisje. Het thema van de kaartjes: My little pony. Ik heb dit spelletje op een beschamende manier verloren. Om te beginnen, zie ik niet altijd heel goed het verschil tussen de pony’s. De verschillen zijn dus niet zinvol voor mij. Bovendien heb ik geen enkele voorkennis terwijl mijn tegenspeelster elk wezen bij naam kent. Ten slotte, ik geef het toe, was mijn motivatie laag om het verschil te leren en mijn aandacht bij het spel te houden.

Kom er bij, er is nog plaats op de bank

Word lid, het is gratis

Benchmark-2

 • Stel je vragen en deel je ervaringen over verschillende onderwerpen in het forum.
 • Doe mee aan de uitdaging van de maand.
 • Krijg toegang aan een grotere waaier aan interessante instrumenten.
 • Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.