Wat is een community of practice nu eigenlijk? L&D klassiekers

Visuele voorstelling van community of practice waar leren gebeurt via betekenis, community, praktijk en identiteit

Wat is dat nu precies een community of practice en waarom hebben ze een belangrijke rol te spelen in onze lerende organisaties? Het antwoord op deze vraag leidt ons naar de peetvader van de term en het begrip: Etienne Wenger. Deze noemt zichzelf een onderzoeker in leertheorie en meer bepaald van sociaal leren. In 1991 heeft hij samen met Jean Lave de term voor het eerst gebruikt. Jean Lave is een antropologe die heeft onderzocht hoe kleermakers in het Afrikaanse Liberia hun stiel leerden.

Wenger definieert een community of practice als volgt:‘A group of people who share a concern or a passion for something they do and learn how to do it better as they interact regularly.’

Of nog anders gezegd. Een community of practice is een groep van leerpartners die zelfgestuurd van en met elkaar leren om beter te worden in een gedeelde uitdaging, passie of interesse.

Boven deze blog zie je hoe Wenger een community of practice visueel voorstelt.

Deze tekening maakt duidelijk dat het leren in zo’n community of practice anders verloopt dan op school of in een opleidingslokaal. Het leren gebeurt omdat mensen in een gemeenschap zitten die een identiteit en een praktijk delen. Samen zoeken ze naar betekenis die relevant is voor hun eigen ervaring. Het leren is daardoor wat vager en wat meer flou.

Ze stuwen het leren zelf door de 4 vragen uit het schema voortdurend te beantwoorden. Door met elkaar te delen wat ze doen, geven ze betekenis aan hun ervaring. Naarmate dat ze beter worden in wat ze doen, wordt het steeds bepalender voor hun identiteit. Hoe beter je in het ‘ontwerpen van auto’s’ of ‘het opereren van voeten’ hoe meer je je ontwerper of chirurg voelt.

In deze snelveranderende en disruptieve tijden zien Etienne Wenger en zijn vrouw Beverly Trayner (met wie hij een consultancy bedrijf runt):

  • Er is zoveel kennis en informatie beschikbaar dat je die niet alleen kan zoeken, vinden en verwerken. In groep gaat dat veel beter en je kan dan ook samen die nieuwe kennis vertalen naar je eigen praktijk en er zo betekenis en waarde aan geven.
  • Elke beroepspraktijk verandert voortdurend. Een community of practice deelt niet alleen een bepaalde woordenschat. De leden respecteren elkaar als beoefenaar van een bepaald vak en hanteren dezelfde visie op competentie, succes, fouten en efficiëntie. Het proces van vragen stellen en beantwoorden is dus snel, efficiënt en betrouwbaar. Niet verwonderlijk dat succesvolle organisaties deze vorm van leren omarmen en koesteren. Ze weten namelijk dat dit daadwerkelijk helpt om de organisatiedoelstellingen te behalen.
  • Vroeger bestonden community of practices enkel als leden elkaar fysiek konden ontmoeten. In deze tijden van connectiviteit zijn de mogelijkheden onbeperkt. En dat is ook nodig. In alle organisaties zijn er mensen die als enige een zeer bepaalde functie uitoefenen. Zij kunnen dus niet leren van hun directe collega’s. Ze kunnen zich wel aansluiten bij een (online) community of practice van vakgenoten. Dat kan nog altijd redelijk lokaal zijn. Steeds meer community of practices zijn verspreid over de hele wereld.
  • Voor Wenger is identiteit de meeste relevante vraag voor de lerende medewerker in dit tijdperk. Wie ben ik? Wie wil ik worden? En net daar kunnen community of practices een zeer grote rol spelen.

Op de site van Wenger-Trayner vind je meer info hoe zij dit concept in heel wat organisaties uitdragen en implementeren.

Meer weten over communities of practice?

Bekijk dan deze inleidende presentatie over het onderwerp. Zo kan je in een mum van tijd  meepraten over het onderwerp.

Bekijk de video

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.