Cute tools (voor af en toe) – Technologie om te leren 3/3

schermafbeelding-2016-11-01-om-10-54-05

Mijn favoriete technologische leertools heb ik mijn vorige blog besproken. Hierbij komt een lijstje van tools die ik soms –voor zeer specifieke doeleinden – gebruik.

Slideshare

Af en toe kom ik –meestal via een ander kanaal- terecht op Slideshare. En dan laat ik mij gemakkelijk verleiden om op zoek te gaan naar interessante slideshows. Dat lukt altijd moeiteloos. Je leert er altijd wel wat bij. Zo heb je een aantal interessante personen binnen L&D die systematisch hun presentaties die ze houden op conferenties zo ontsluiten voor iedereen.

Het grote voordeel van een slideshow tegenover een video is dat je geen geluid nodig hebt om ze te bekijken. Dit is in heel wat situaties wel zo gemakkelijk. Nadeel is dat op slides nuance en nuttige achtergrondinformatie vaak ontbreken.

Wordle

Een woordwolk is soms wel een leuke manier om in één oogopslag te zien welke woorden veel voorkomen in een tekst. Soms is dat een gemakkelijkheidsoplossing om iets te illustreren, in andere gevallen een echte meerwaarde.

De wordle bij deze blog is er één die gemaakt heb van alle tools/apps die ik persoonlijk professioneel gebruik. Hoe groter het woord, hoe vaker ik het gebruik.

Piktochart

 Infographics are here to stay. Uiteraard kunnen grafische ontwerpers zeer mooie infographics maken als je hen die opdracht geeft. In die omstandigheden waarin ik er zelf één wil maken, gebruik ik Piktochart. Het vraagt enige aandacht in het begin maar je bent er vrij snel mee weg. Ik heb ondervonden dat het nadenken over wat je precies wil vertellen en welke beeldtaal je daarbij wil gebruiken, echter veel moeilijker is. J

Kahoot

 Een quizje of poll tijdens de opleiding? Dit kan met Kahoot. Het samenstellen van de vragen is het gemakkelijkste. In mijn ervaring is het grootste gedoe iedereen tijdig online en op de app krijgen tijdens de opleiding. Een te grote bron van stress voor mij is gebleken in de praktijk. J

Survey Monkey

Deze enquêtetool gebruik ik af en toe. Als je slechts weinig tijd krijgt voor een opleiding kan het namelijk interessant zijn om ofwel het voortraject als het natraject met een online bevraging te doen. Het is ook een interessante manier om cases te verzamelen zodat je tijdens de opleiding onmiddellijk aan de slag kan.

Padlet

Dit is een soort van online prikbord dat je kan delen. Dit gebruik ik al wel eens om allerlei informatie met deelnemers aan opleidingen te delen. Je kan mensen uitnodigen voor een dergelijk privé-prikbord. Groot voordeel is dat je er bestanden van allerlei formaten kan uploaden: foto’s, word, Excel, PowerPoint, het kan allemaal.

Kom er bij, er is nog plaats op de bank

Word lid, het is gratis

Benchmark-2

  • Stel je vragen en deel je ervaringen over verschillende onderwerpen in het forum.
  • Doe mee aan de uitdaging van de maand.
  • Krijg toegang aan een grotere waaier aan interessante instrumenten.
  • Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.