Award Night – ATD 2019

Zo ziet hij er dus uit. De ‘Excellence in Practice Award 2018’ in de Categorie Change. We hebben zonet de Award Ceromonie gehad. Het minste dat je er van kan zeggen is dat het vooruit gaat: om 18 u beginnen met een diner, om 19 u de ceremonie. XXXXX winnaasr krijgen hun prijs… en de lichten gaan uit om…

De prijs ontvangen gaat dus heel wat sneller dan hem verdienen. 🙂 En dit is wat Karin Keppens, de Chief Nursing Officer van het Brugmann Ziekenhuis, en ik er van vonden. Je krijgt hierbij onze reactie vers van de pers.

 

Het winnende SBAR-project in een notendop

Het project werkt aan de communicatiecultuur van het verpleegkundig departement om zo de veiligheid van de patiënt te verhogen. Daarbij staat de communicatietechniek SBAR centraal. De vier elementen (Situation, Background, Assessment en Recommendation) structureren de communicatie tussen zorgprofessionals en zorgen ervoor dat alle relevante informatie over de patiënt snel en efficiënt gedeeld wordt. SBAR is evidence based en algemeen gekend in de zorg.

Dit project startte als een louter opleidingsproject om de techniek aan te leren. Maar de gedragsverandering op de werkvloer daadwerkelijk realiseren, vergde een bredere aanpak. Een kleine stuurgroep met een breed mandaat (en onder leiding van Katrin van Ampersandt) maakte SBAR op korte tijd ‘incontournable’ met een grote waaier aan acties. We noemen er hierbij enkele:

  • Alle leidinggevenden werden op verschillende manieren betrokken bij deze verandering. Ze kregen daarbij echter veel autonomie.
  • We vroegen systematisch aan medewerkers wat hen zou helpen en hinderen om hun gedrag te veranderen. De stuurgroep maakte actief, snel en zichtbaar werk van deze suggesties.
  • Iedereen in het departement weet waarom SBAR nuttig en nodig is. Daarvoor gebruikt we onder andere verschillende videofilmpjes.
  • Er is een SBAR-leerpad met opleiding, extra oefenmogelijkheden en ook hierbij speelde de leidinggevende een belangrijke rol.
  • …

De resultaten mogen er zijn. Omdat SBAR nu voortdurend en automatisch gebruikt wordt, stellen we de volgende positieve impact vast:

  • Een grotere patiëntentevredenheid en patiëntenveiligheid.
  • Kortere en efficiëntere vergaderingen, sneller schrijven en verwerken van mails, efficiëntere aanpak van problemen, beter projectmanagement. Alle vrijgekomen tijd gaat naar de patiënt
  • Verpleegkundigen zijn door hun versterkte communicatievaardigheden zelfzekerder wat hun beroepstrots en tevredenheid vergroot.
  • Het departement leert sneller en beter waardoor andere grote veranderingen ook sneller gerealiseerd worden.
  • …

Ook de aanpak van het project was een schot in de roos zoals blijkt uit het juryrapport: ‘The lessons learned about SBAR and about how to manage change are helping the healthcare organization and can help others improve because they are relevant and actionable.’

Op 6 juni 2019 geef ik een presentatie over dit project op de HR in de zorg, in de Montil in Aflligem.

Meer lezen?

Wil je meer weten over het interessante en leerrijke award proces? Dan kan je deze en deze blog nog eens (her)lezen.

Over het project zelf, heb ik reeds blogs geschreven toen we ook de Epsilon Learning Award wonen:

 

Katrin Naert (foto Christa Claessens)

Leg je vraag/probleem/uitdaging binnen L&D voor en ik denk graag met je mee!

Heb je een idee dat je wil aftoetsen met een expert?
Zit je vast met je opleidingsplan?
Heb je twijfels bij de manier waarop je je opleidingen evalueert?

Aarzel dan niet en maak een afspraak voor een
‘Kwartiertje-sparren-met-Katrin’ via Skype of telefoon.

Kwartiertje met Katrin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.