ATD 2016: een samenvatting in 4 citaten

Foto 1 blog Learnie ATD

ATD 2016 Denver is achter de rug. Ik heb de lange reis terug gemaakt en de jetlag ongeveer verteerd. Nu begint het grote werk van het verwerken van alle input, inzichten en kennis die ik heb gekregen. Dat is werk voor de komende maanden maar ik deel nu alvast een eerste samenvatting. Ik wil dit doen aan de hand van een aantal citaten die voor mij als rode draad naar voren kwamen

Graag een idee hoe zo’n conferentie er uit ziet? Bekijk dan het laatste filmpje van ATD TV over de laatste conferentiedag en wie weet herken je wel één van de geïnterviewden, rond minuut 4 en een half. 🙂

Everybody a learner, everybody a teacher

Tony Bingham, de voorzitter van ATD, sprak als eerste deze zin uit bij de openingsspeech van het congres. Het werd daarna door verschillende sprekers herhaald in verschillende contexten. De tijd is namelijk voorgoed voorbij dat we alleen leren van een expert, van een juf/meester. Waar we ook staan op de hiërarchische ladder op welke leeftijd ook, de noodzaak om te blijven leren, is groter dan ooit. En om door te geven wat je zelf al geleerd hebt.

Een sprekend cijfer om dit te illustreren: bij SAP is 1% van de werknemers ook coach of mentor.

Failure is learning

Ik heb nog nooit het woord ‘falen’ zo vaak in positieve zin horen gebruiken als tijdens deze 4 dagen in Denver. Zo heb ik bij Elliott Masie het begrip ‘Fail forwards’ geleerd: door te falen, leer je en maak je vooruitgang.  Falen en innoveren is ook een onscheidbare tweeling.

Het meest opvallende hieraan is hoe vanzelfsprekend Amerikanen falen vinden. Mijn eigen ervaring in allerlei organisaties is dat falen vooral negatief bekeken wordt en gezien wordt als een belangrijke carrière-breker. Dit heeft 2 grote negatieve gevolgen. Er wordt veel tijd en energie gestoken in het maskeren en verstoppen van falen. Daarnaast nodigt het weinig uit om iets uit te proberen, om af en toe een berekend risico te nemen. Het werkt met andere woorden een innovatieve cultuur tegen.

Eén sprekend voorbeeld: bij Procter & Gamble kennen ze elk jaar de ‘Heroic Failure Award’ toe.

Our brain is wired for…

De neurowetenschappelijke research was de basis voor heel wat sessies dit jaar. Zo leerde ik dat ons brein emoties gebruikt om de link te leggen tussen oude verworven info en nieuwe aangeboden kennis. Het was een pleidooi om meer emoties toe te laten tijdens opleidingen en leerervaringen.

Er is nu ook overtuigend wetenschappelijk bewijs voor iets wat velen onder ons intuïtief aanvoelen: nieuwsgierigheid bereidt ons brein voor op leren. Mensen die snel en goed leren zijn zeer nieuwsgierig. Nu is het niet zo moeilijk om mensen nieuwsgierig te maken voor sommige thema’s van opleidingen maar voor anderen is dat een heel ander paar mouwen. Denk maar aan verplichte opleidingen op het vlak van veiligheid, hygiëne en procedures

Oh ja, heeft de foto bij deze blog je nieuwsgierigheid gewekt? En ben je daarom de blog gaan lezen? Dan ben ik geslaagd in mijn opzet en is dit tevens de bevestiging van de info uit de bovenstaande alinea. Ik heb deze foto gekozen omdat het één van mijn favoriete beelden is uit de vele sessies die ik heb bijgewoond. Het illustreerde het feit dat leren een kwestie is van oude informatie te verbinden met nieuwe.

Eén opvallend beeld om het levenslange leervermogen van ons brein te illustreren komt uit de sessie van Nancy Ansheles en de neurowetenschapper Princey Quadros Mennella.

Foto 2 blog Learnie ATD

Deze 2 foto’s van hetzelfde volwassenen brein zijn binnen de 24 uur genomen. De blauwe en rode rechthoeken tonen de nieuwe veranderde verbindingen aan. Dit brein heeft met andere woorden geleerd.

Learning speed & learning culture: the ultimate competitive advantage

Het lerende vermogen van de werknemers is datgene wat een organisatie sterk en futureproof maakt. Dit uitgangspunt van learnie.wpengine.com was ook een belangrijke rode draad doorheen de conferentie. En daardoor is de rol van Learning & Development belangrijker dan ooit, zij het dat deze rol anders ingevuld zal worden in de toekomst.

Opvallend daarbij is dat het niet alleen meer gaat over goed leren maar ook over snel leren. Slimme organisaties investeren dus in een leercultuur en leren hun medewerkers sneller en beter leren. Vele sessies gingen dan ook hoe je een dergelijke leercultuur opzet, stimuleert en koestert.

Eén sprekende statistiek: de gemiddelde levensduur van een Fortune 500-bedrijf is gezakt van 75 jaar tot een luttele 15. Voor het komende decennium wordt er verwacht dat dat verder zal dalen tot 5 jaar. 

Meegenieten van de keynote sprekers?

Verder waren er dit jaar 3 begeesterende keynote sprekers. Elke naam verbergt een link naar een video waarin je hen aan het werk ziet:

  • Simon Sinek: ‘Leaders Eat Last: Why Some Teams Come Together and Others Don’t’
  • Brené Brown: ‘Brave Leaders, Courageous Culture’
  • Jeremy Gutsche: ‘Bigger and Faster: The Proven Path to Unstoppable Ideas’

De komende weken en maanden maak ik verder werk van het verwerken van alle relevante info uit ATD. Uiteraard deel ik die dan verder met jullie.

De gebruikte links

http://www.atdconference.org/ 

Simon Sinek

https://www.ted.com/talks/simon_sinek_why_good_leaders_make_you_feel_safe

Brené Brown

https://www.ted.com/talks/brene_brown_on_vulnerability?language=nl

Jeremy Gutsche

https://www.youtube.com/watch?v=VfshvhzcCVw)

Kom er bij, er is nog plaats op de bank

Word lid, het is gratis

Benchmark-2

  • Stel je vragen en deel je ervaringen over verschillende onderwerpen in het forum.
  • Doe mee aan de uitdaging van de maand.
  • Krijg toegang aan een grotere waaier aan interessante instrumenten.
  • Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief.