Actief leren in actie – ATD 2017

Michael Prince en Katrin Naert op ATD 2017
Michael Prince en Katrin Naert op ATD 2017

Een vreemde eend in de bijt. Dat is misschien nog de beste omschrijving van Michael Prince. Hij is namelijk professor Chemische ingenieurswetenschappen aan de dure privé-universiteit Bucknell University uit Lewisburg Pennsylvania. Hij vertelt dat hij zich de laatste 10 jaar is gaan verdiepen in hoe hij zijn colleges effectiever kon maken. Hij is zich daarom gaan verdiepen in Action Learning.

Prince definieert actief leren als volgt: dat wat studenten/deelnemers doen tijdens colleges of lessen om de leerinhoud te leren en dat anders is dan luisteren naar de lesgever en notities nemen. In het eerste deel van zijn presentatie haalt hij allerlei wetenschappelijk evidentie aan dat actief leren 2 keer zo effectief is als college geven. Hij beëindigt deze fase met de uitspraak dat hij er van overtuigd is dat hoorcolleges geven in de medische wereld zou vergeleken worden met ‘medical malpractice’.

Waarom aan actief leren doen - Michael Prince
Actief leren 2 keer zo effectief - Michael Prince

Hij vertelt ook dat hij bij collega’s voortdurend op dezelfde weerstand botst. Ze zijn bang dat actief leren extra voorbereidingstijd kost en dat het ervoor zal zorgen dat ze niet alle leerstof kunnen behandelen. Ze vrezen ook weerstand bij studenten. Alle voorbeelden die hij echter geeft, vragen weinig voorbereidingstijd en nemen weinig beslag op de lestijd.

Concreet

Actief leren heeft altijd de volgende elementen nodig: een activiteit + denken. Concreet wil het zeggen dat je lesgeven onderbreekt voor activiteit die denken vergt. Het zijn intellectuele stretch-activiteiten. Het belangrijkste objectief is echter het denken, niet de actie.

Actief leren 2 keer zo effectief - Michael Prince

Voorbeelden van activiteiten

Enkele voorbeelden die weinig voorbereiding en lestijd vergen:

 • Stop je les/training en geef studenten 90 seconden om met een buur de notities te overlopen en te verduidelijken.
 • De one minute paper: geef studenten op het einde van het college/de les even de tijd om op een papiertje één van de volgende vragen te beantwoorden. Het papiertje geven ze bij het verlaten van de zaal aan jouDeze briefjes overlopen kost weinig tijd maar geeft veel info waar je iets mee kan doen in de volgende les:
  • Welk punt dat ik vandaag heb proberen te maken, is voor jou nu nog het onduidelijkst?
  • Wat was the ‘big idea’ van de les van vandaag? Dit vertelt je of je je studenten/deelnemers mee hebt.
  • Wat is het ene ding dat ik kan doen om mijn les/college efficiënter te maken.
 • Korte brainstorm voor mogelijke antwoorden op een open vraag: geef feedback en identificeer welk antwoord het meest beloftevol is en waarom.
 • Vraag om het grote idee van het vorige stukje les samen te vatten en vraag vervolgens om dit te ondersteunen met details.
 • Genereer mogelijke examenvragen over het laatste stukje les. Je kan dit zelfs vragen aan de studenten.
 • Stel niet –retorische vragen zoals:
  • Wie kan er voorspellen wat er zou gebeuren als…
  • Leg uit in je eigen woorden waarom?

Veelgemaakte fouten bij actief leren

 • Altijd vrijwilligers vragen. Duid ook gewoon iemand aan.
 • Wachten tot iedereen klaar is. Het punt van actief leren is nadenken stimuleren niet de actie.
 • Banale activiteiten die niets/weinig met de leerinhoud te maken hebben. Zorg dat er altijd een intellectuele uitdaging is.

Als ik terugkijk om mijn eigen universiteitsdagen… geen sprake van actief leren. Ik vraag mij af of dit 30 jaar later al veranderd is…

In de onderstaande video kan je Michael Prince even aan het werk zien tijdens zijn sessie.

Actief leren is volgens mij ook een goede manier om mensen te motiveren voor leren. Download gratis de onderstaande mindmap die uitlegt waarom leren een positieve impact heeft op de motivatie van medewerkers.

Download de gratis mindmap

Deze mindmap legt aan de hand van de Zelfdeterminatietheorie van Deci & Ryan uit hoe leren een positieve impact heeft op  motivatie. Of anders geformuleerd: waarom investeren in opleiding en ontwikkeling essentieel is om medewerkers te motiveren en te engageren. Een mindmap om in het groot boven je bureau te hangen dus. 🙂

Klik hier om te downloaden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.