A to Z of behavior Change deel 1 – Seb Bailey – ATD 2019

Seb Bailey met Sofie Willox en Katrin Naert op ATD 2019: een plezierig weerzin Seb Bailey met Sofie Willox en Katrin Naert op ATD 2019: een plezierig weerzin

Seb Bailey is één van die sprekers die 2 keer moeiteloos een zaal vol krijgt op elke ATD conferentie. Dit keer had hij het over gedragsverandering maar in tegenstelling tot veel andere sprekers ging dit slechts in beperkte mate over gewoontes.

Deze Britse psycholoog benadert het aspect gedrag op een brede manier en belichtte 26 manieren (vandaar de titel) om gedrag te sturen, zonder dat er echt leren aan te pas komt. Gewoontes daarentegen is gedrag is dat we onszelf aanleren. Al deze technieken heeft hij samengebracht in een taxonomie.

Taxonomie van Mindgym voor gedragsverandering: dia uit powerpoint presentatie van Seb Bailey (Mindgym) op ATD 2019 Taxonomie van Mindgym voor gedragsverandering: dia uit powerpoint presentatie van Seb Bailey (Mindgym) op ATD 2019

In deze en ook een volgende blog belicht ik de, in mijn ogen, meest interessante en bruikbare manieren.

Autoriteit

Een eerste techniek is autoriteit. Wij hebben de neiging om signalen op te pikken van figuren die een autoriteitspositie bekleden en hun gedrag als voorbeeld te zien. Dit is een fenomeen dat we allemaal kennen. Leiders die ‘walk their talk’ , die het gewenste gedrag ook zelf stellen, kunnen zeer zeker een gedragsverandering bewerkstelligen, soms zelfs zonder er veel woorden aan vuil te maken.

Een persoon kan zijn autorieit ook ontlenen aan zijn of haar expertise en op deze manier het gedrag van anderen sturen. Denk maar aan master classes of inspiratie sessies allerhande.

Bailey stelt echter: ‘Use with care’.  Als je het te vaak en verkeerd gebruikt, kan het gezagsargument ook leiden tot een vertrouwensbreuk. Persoonlijk vind ik dat de grens tussen autoriteit en autoritair soms flinterdun is.

COM-B

Het COM-B Model: dia uit powerpoint presentatie van Seb Bailey (Mindgym) op ATD 2019 Het COM-B Model: dia uit powerpoint presentatie van Seb Bailey (Mindgym) op ATD 2019

Dit model geeft handvaten om gedrag te begrijpen en dus ook om bij te sturen. In de eerste plaats kan je dit model gebruiken om een diagnose te stellen over waarom mensen bepaald gedrag stellen. Bailey stelt dat er vaak verkeerdelijk gedacht wordt dat mensen een bepaald gedrag niet stellen omdat ze er niet toe in staat zijn. (Capable). Het kan echter ook liggen aan hun motivatie of dat ze de gelegenheid niet hebben om het gedrag te stellen.

Dit zie je vaak in opleidingen waar een bepaald soort gedrag als leerpunt naar voren wordt geschoven. Sommige deelnemers verkeren echter nooit in een situatie dat ze dat gedrag kunnen gebruiken of inoefenen. Als je een opleidingen notuleren volgt, maar je moet quasi nooit vergader verslagen schrijven, is de kans klein dat je op korte termijn goede notuleervaardigheden zal ontwikkelen.

Afleiding

Bailey vertelt over een wetenschappelijk experiment waarbij kinderen die angst hebben voor een operatie tetris spelen en zo minder angstig zijn. Zijn bedrijf Mind Gym werkt vaak rond ethiek en ook daar gebruiken ze deze techniek. Als mensen op het punt staan weinig ethisch gedrag te stellen, helpt het om afleiding te zoeken, bijvoorbeeld even gaan wandelen.

Iemand ziet mij*

Het idee dat iemand je ziet, zorgt ervoor dat je bepaald gedrag toch zal stellen. Bailey geeft het voorbeeld van één van hun kantoren waar medewerkers verondersteld worden te betalen voor een kopje koffie. Dit kunnen ze achterlaten in de keuken bij de koffiemachine. Er was echter altijd te weinig geld, met andere woorden: sommige medewerkers betaalden niet. Dat is sterk verbeterd sinds er een foto hangt van een nors kijkende man. De foto met een glimlachende vrouw had minder effect.

*Eyes in de taxonomie

Nudging

Schilder voetafdrukken in de gang die de trap opgaan en meer mensen nemen de trap dan de lift. Dit is nudging, een zacht duwtje in de rug geven dus. Vooral in communicatie over leeerevenementen kan dit mensen in de juiste richting duwen.

Gedrag loggen

Bijhouden of je bepaald gedrag stelt, kan helpen om het gedrag te sturen. Het helpt op voorwaarde dat je dit ongeveer 75% van de tijd doet. Wil je alle dagen kort mediteren. Hou dan een meditatielog bij.

 

In de volgende blog komen er nog een aantal andere technieken aan bod.

GRATIS MINDMAP

Hoe kan je de persoonlijke leervaardigheden van medewerkers versterken?

Download hier gratis

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.