5 momenten van leren 3/3 – L&D klassieker

5 momenten van leren 3

De 5 momenten van leren (Bob Mosher en Conrad Gottfredson). Hoe kan je daar met weinig moeite optimaal aan de slag als L&D? Hierbij 5 vernieuwende ideeën die niet veel geld maar wel wat inzet en creativiteit vragen.

Idee 1

 Vraag elke opleidingsaanbieder om bij klassikale face-to-face opleidingen om boeken mee te brengen, een leeslijst of lijst met interessante websites op te stellen die dan wordt toegevoegd aan de syllabus. Vraag dat ze een Pinterest-bord aanmaken met extra materiaal. Zo vang je de behoefte ‘Ik wil meer leren’ op.

Idee 2

 Maak performance support bij een opleiding of bij een bepaald thema. Performance support is alles wat medewerkers nodig hebben om te presteren. Dit laatste niet in de olympische betekenis maar datgene wat je nodig hebt om performant op de werkplek te zijn. Laten we een paar voorbeelden geven bij veel voorkomende thema’s:

 • Een stappenplan van hoe je regels toepast in Outlook, geïllustreerd met een aantal interessante voorbeelden.
 • Een lijstje van ‘Slimme vragen’ bij ontwikkelingsgesprekken zodat leidinggevende deze kunnen gebruiken.
 • Een lijstje met alle websites waar je info kan vinden over correct schrijven en spellen.
 • Een lijstje met veel voorkomende fouten die Nederlandstaligen/Franstaligen maken tegen het Engels in een organisatie waar veel in het Engels gemaild wordt. ‘Eventueel’ vertalen door ‘Eventually’.
 • Een lijstje met de meest voorkomende en handige sneltoetscombinaties bij online opleidingen rond SharePoint of Office 365.

Deze performance support helpt bij het leermoment ‘Ik pas iets toe’.

Idee 3

Elke degelijke handleiding voor huishoudapparatuur bevat een rubriek ‘Troubleshooting’ en ‘Frequently Asked Questions’. En dit is precies het soort informatie die je nodig hebt bij het leermoment ‘Ik los een probleem op’. Waarom dit niet toevoegen aan een syllabus? Je maakt een lijstje waarbij je vertrekt vanuit een probleem of vanuit een symptoom. Vervolgens suggereer je een oplossing of een plek waar een oplossing kan gevonden worden. Zeker bij technische thema’s is dit een zeer en makkelijk uitvoerbaar idee.

Om een lijstje van problemen op te stellen, kan je ook een beroep doen op een trainer of – bij software –  op de helpdesk. Je kan ook vragen dat een startende gebruiker al zijn/haar vragen en problemen + oplossingen opschrijft. Zo kom je snel tot een zeer bruikbaar lijstje met veel gestelde vragen.

Idee 4

Bij die lijst van trouble shooting zou je ook een suggestie kunnen doen om een (online) opleiding of een MOOC te volgen. Zo breng je iemand van ‘Ik heb een probleem’ naar ‘Ik wil meer leren’.

Laten we een voorbeeldje geven. Bij een lijstje om je taalproblemen op te lossen kan je de vertaalmachines google translate of DeepL vermelden. Maar waarom niet het volgende er aan toe voegen? Heb je zin om op verloren momenten je talenkennis te onderhouden of zelfs een nieuwe taal te leren? Verken dan deze gratis apps

www.duolingo.col

www.fabulo.com

www.memrise.com

Idee 5

 Vertrek vanuit het leermoment ‘Er is iets veranderd’ en hang daar een heel leeraanbod aan op. Wat zijn zo typische individuele veranderingen die leren met zich meebrengen?

 • Ik ben leidinggevende geworden
 • Ik ben peter/meter geworden
 • Ik ben interne trainer geworden
 • Ik ben projectleider geworden
 • Ik ben expert geworden (referentieverpleegkundigen in de zorg, digitaal ambassadeur, …)
 • Ik ben coach geworden
 • Ik ben mentor geworden

In elk van deze gevallen zou je dan leerinhoud kunnen aanbieden met de 4 andere leermomenten als leidraad:

 • Ik leer iets nieuw: de opleidingen, online of life,
 • Ik leer meer: boeken, Ted talks, etc
 • Ik pas iets toe: performance support
 • Ik los een probleem toe: trouble shooting

Meer weten over communities of practice?

Bekijk dan deze inleidende presentatie over het onderwerp. Zo kan je in een mum van tijd  meepraten over het onderwerp.

Bekijk de video
5 momenten van leren 3

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.