5 momenten van leren 1/3 – L&D klassieker

Wanneer leren medewerkers? In opleidingen? Alleen in opleidingen? Enkel in een zeer enge visie op leren en ontwikkelen, is dit nog een gangbaar antwoord.  Denk zelf maar eens goed na over die vraag. Op welke manier heb je het meeste geleerd voor je werk? Jane Hart stelt elk jaar opnieuw de vraag en het antwoord is telkens – weinig verrassend: van je collega’s. Ja, natuurlijk leer je ook van je collega’s tijdens een opleiding. Maar meestal leer je van de collega’s gewoon op de werkvloer of tijdens een vergadering of zelfs aan de koffieautomaat.

‘De 5 momenten van leren’ (Bob Mosher en Conrad Gottfredson) vat mooi samen op welke ogenblikken medewerkers nood hebben om iets te leren om hun werk (beter) te kunnen doen.

5 momenten van leren 1

Laten we deze 5 momenten eens van nabij bekijken:

  1. Ik leer iets nieuw. Dit is een voor de hand liggend moment van leren. Klassiek voorbeeld hiervan is wanneer medewerkers in dienst treden of van functie veranderen binnen een organisatie. Zeker voor nieuwe medewerkers zijn er ontzettend veel nieuwe dingen om te leren. Dat gaat van ‘Wat is hier de lunchcultuur?’ over ‘Hoe werkt de kopieermachine?’ tot elke aspect van je job onder de knie krijgen.

‘Ik leer iets nieuw’ is ook vaak de aanleiding voor een klassikale opleiding. Een nieuw systeem voor evaluatiegesprekken, een nieuw digitaal platform om bestellingen te doen, etc….

  1. Ik wil meer leren. Beter en beter willen worden in je job, kan alleen maar door meer te leren. Dit gebeurt vaak heel informeel. Je zit ergens vast en vraagt een meer ervaren collega om advies. Of je stelt een vraag aan je mentor, coach of meter/peter.

‘Ik wil meer leren’ ligt vaak in het verlengde van een klassikale opleiding, erna dus.

Dit is één van de redenen waarom ik tijdens opleiding altijd extra materiaal aanbied. Ik breng boeken over het thema in kwestie mee. Ik heb Pinterest-borden gemaakt met extra info.  Ik voeg een leeslijst en lijst met interessante websites toe aan de syllabus. In elke opleiding zijn er namelijk deelnemers die na de opleiding zich verder willen verdiepen in het thema.

  1. Ik pas iets toe. Dit is een interessante. Het echte leren, het verankeren van nieuwe kennis en vaardigheden gebeurt pas bij het toepassen. Anders gezegd: je kan niet leren zwemmen met een boek.

In haar boek over de neurowetenschappelijke kant van leren ‘Wired to grow’ stelt de auteur Britt Andreatta dat je hersenen pas een neuraal pad beginnen aanmaken als je iets 20 keer gedaan hebt. Of als je 20 keer kennis hebt opgeroepen. Na 40 keer begint er zich een gewoonte te vormen en pas na 66 keer heb je echt een nieuwe handeling of nieuwe kennis verworven. Dan is het een routine geworden en moet je er nog weinig aandacht aangeven. De nieuwe kennis of vaardigheid is dan opgenomen in je langetermijngeheugen.

Deze fase van leren vraagt dus veel tijd. Vaak is dit een groot obstakel in succesvol leren. Het is ook een fase waar falen en leren dicht bij elkaar liggen.

  1. Ik wil een probleem oplossen. Dit is een klassieker. Je zit ergens vast en je leert hoe je dit probleem moet oplossen. Denk maar aan een papier dat geklemd geraakt in de printer. Voor dit voor het eerst gebeurde, had je geen enkel idee hoe je dit moest oplossen. Nadat je het een paar keer hebt meegemaakt, heb je geleerd hoe je dit het beste aanpakt. Ook dit soort leren gebeurt vaak samen met andere mensen. Velen onder ons stellen liever de vraag aan een collega dan de handleiding van de printer op te snorren en uit te pluizen.

5. Er is iets veranderd. Vaak is deze verandering er één op organisatieniveau waardoor deze vorm van leren vaak op dat niveau wordt aangepakt. Soms blijft dit beperkt tot een communicatie en de medewerkers moeten hun plan maar trekken met wat de concrete gevolgen van de verandering zijn. Maar in vele andere gevallen komt er hier een vorm van georganiseerd groepsleren aan te pas: iedereen naar de presentatie over de nieuwe organisatiestructuur, iedereen moet door de e-learning rond de nieuwe wettelijke verplichting, etc.

Uiteraard zijn er contexten waardoor er verschillende momenten van leren door elkaar lopen. In een opleiding leer je iets nieuw omdat er iets veranderd is en je leert er zowel iets toepassen als een probleem oplossen. Tijdens een vergadering over een grote verandering op de werkvloer leer je hoe je iets nieuw moet toepassen en hoe je problemen kan oplossen, etc.

Opleidingen die verschillende momenten van leren behandelen, zijn trouwens doorgaans kwalitatieve opleidingen met resultaat.

Interessante vraag voor L&D

 Organiseer jij als L&D’er ondersteuning voor al deze momenten van leren? Dit is een zeer interessante en relevante vraag waar ik dieper op in ga in de volgende blog.

Ben je nieuw in de rol als opleidingsverantwoordelijke? Of wil je je basisvaardigheden als L&D professional versterken?

Voorpagina Syllabus L&D voor beginners

Learning & Development of Leren & Ontwikkelen is een boeiende én complexe materie.
Elk van ons heeft daarom een stevig fundament nodig om dit vak optimaal te kunnen uitoefenen.

Deze online opleiding helpt je hierbij. Als beginner krijg je een stevige basis om op verder te bouwen. Heb je al ervaring? Dan krijg je hier een gedegen framework aangeboden om nog sterker in je schoenen te staan en je stakeholders te overtuigen.

Ontdek de inhoud van deze online opleiding

One thought on “5 momenten van leren 1/3 – L&D klassieker

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.