3 redenen voor organisaties om te investeren in persoonlijke leervaardigheden van medewerkers

3-redenen-voor-organisaties-om-te-investeren-in-persoonlijke-leervaardigheden-van-medewerkers

In de eerste van 3 blogs over dit thema heb ik mijn verwondering uitgedrukt over het feit dat medewerkers in hun vrije tijd efficiënt en zelfgestuurd leren, maar dezelfde vaardigheden niet gebruiken op het werk. Vandaag wil ik stilstaan bij de voordelen die organisaties hebben bij het stimuleren van deze persoonlijke leervaardigheden.

1. Het is gemakkelijk 

In mijn eerste blog over dit thema heb ik het gehad over de vaststelling dat vele medewerkers in hun vrije tijd graag, gemakkelijk en soepel leren (=lenig leren). Ze weten de weg te vinden naar allerlei interessante bronnen en zijn zelf ook vaak actief bezig om wat ze weten of kunnen via sociale media te delen. 

Het is mij oprecht een raadsel waarom zoveel organisaties deze aanwezige vaardigheden niet optimaal ‘ontginnen’. Medewerkers weten al hoe het moet, ze kunnen het, ze weten hoe ze dit soort leren kunnen laten renderen. Bovendien is het iets dat ze graag doen. Wat houdt hen dan tegen om dat ook te doen op de werkvloer? Ze krijgen vaak noch de tijd noch de toestemming van hun werkgever.

2. Het is goedkoop

Omdat de meeste medewerkers al veel ervaring hebben met een persoonlijke vorm van leren, is het redelijk goedkoop om dit leren op een hoger niveau te tillen en nog meer te laten renderen. Leer medewerkers een paar extra kanalen om hun persoonlijk leernetwerk uit te bouwen. Creëer een aantal interne communicatiekanalen waarop medewerkers kunnen delen wat ze geleerd hebben. De investeringen die hiermee gemoeid zijn verzinken in het niet met die van grote opleidingscampagnes, dure e-learningmodules en uitgebreide LMS-systemen.

3. Het rendeert

Lenig leren is de norm als je leert in je vrije tijd. Je steekt er die tijd in die nodig is om het vooropgestelde resultaat te bereiken. Medewerkers die lenig leren actief mogen beoefenen tijdens de werkuren, verbeteren hun performantie zeer snel en efficiënt. Medewerkers gaan dan namelijk op zoek naar een oplossing voor een hele concrete kwestie op het ogenblik dat ze dat nodig hebben. Eens ze die gevonden hebben, gaan ze er onmiddellijk mee aan de slag zodat ze deze snel verwerven. Ze zien daardoor relatief snel concrete positieve resultaten van hun leerinspanningen.

Slimme organisaties helpen hun medewerkers een interessant persoonlijk leernetwerk uit te bouwen en vragen aan hun medewerkers om wat ze zo leren, ook actief te delen. Dit brengt een schat aan nuttige en relevante informatie mee.

Op welke manier investeert jouw organisatie in de persoonlijke leervaardigheden van medewerkers? Deel je ervaring hieronder.

GRATIS MINDMAP

Hoe kan je de persoonlijke leervaardigheden van medewerkers versterken?

Download hier gratis

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.