2016 – Het jaar van de app

hands-1167618_1280-kopie

In de laatste 3 blogs van dit jaar wil ik terugblikken op de afgelopen 12 maanden met een ‘leerbril’: wat heb ik geleerd dit jaar. Als eerste in de reeks wil ik het hebben over iets wat mij geweldig is opgevallen: apps are everywhere. Ik wil deze uitspraak staven aan de hand van 3 vaststellingen.

1. En welke app kan ik daarvoor gebruiken?

 Dit is een courante vraag van deelnemers geworden, zeker in mijn opleidingen rond efficiënt werken. Alhoewel ik altijd zelf heb gesproken over apps en al lang een uitgebreide lijst heb opgesteld van relevante apps, was tot voor kort de interesse vaak eerder matig. Nu merk ik dat deelnemers nog tijdens de opleiding een app installeren of zelf hun ervaring met allerlei apps bespreken. Uit de verhalen van de deelnemers blijkt bovendien over duidelijk dat de apps ook driftig uitgeprobeerd worden. Ik heb zelfs als een deelnemer gehad die zelf een app aan het ontwikkelen was.

Voor de geïnteresseerden: Wunderlist is mijn favoriete lijstjes-app en ik gebruik (met iets minder enthousiasme) Asana als projectmanagement-app. Maar de-top app is voor mij Stocard die al mijn klantenkaarten bundelt en zo een extra portemonnee overbodig maakt.

2.Gratis versies app kunnen al veel op vele toestellen

 Aangezien ik de markt van de apps al langer volg, kan ik duidelijk het volgende verschil vaststellen. Tot voor kort waren de meeste apps in de gratis versie niet zo interessant. De echt nuttige features en interessante integraties, waren enkel beschikbaar in de betalende versies. Of alleen voor Windows of enkel voor Mac, …. Met een Mac computer hebt en een Windows Phone, had je dus al snel een synchronisatieprobleem.  Dit maakt het gebruik van de app onmiddellijk minder aantrekkelijk.

Het laatste jaar is het echter opvallend dat steeds meer apps zich profileren als apps dat je op elke soort toestel en met eender welk besturingssysteem (met als uitzondering steeds vaker de Windows Phone natuurlijk) kan draaien. Telefoon, tablet, op laptop, het kan allemaal.

Nog interessanter is echter de evolutie dat in vele van deze apps de gratis versie echt al de moeite waard is. Toch betalen? Dat vind je steeds meer apps die gaan voor een éénmalige aankoopprijs die redelijk blijft en niet voor de vaak duurdere abonnementsformule.

3.Een echte economische sector

 Persoonlijk heb ik de productie van apps lang geassocieerd met groepjes nerds die met passie een app ontwikkelde in de hoop er rijk mee te worden. Dit jaar is mij echter opgevallen dat heel wat apps echte bedrijven zijn geworden die bijvoorbeeld een zeer efficënte dienst-na-verkoop hebben. Bovendien zie je dat er nu apps worden ontwikkeld om de tekort van een andere app in te vullen. Zo maken ze de oorspronkelijke app performanter.

Laat dit even concreet maken met het voorbeeld van learnie.wpengine.com. De site zelf is een WordPress-site. De onderstaande apps voegen een functionaliteit toe of maken het leven van de community manager gemakkelijker. 🙂 Het gaat hierbij dan alleen nog om de apps die ik zelf gebruik, niet diegenen die het draaien van de community mogelijk maken:

  • Coschedule gebruik ik om mijn posts op Facebook, Linkedin, Twitter en Pinterest in te plannen.
  • Active Campaign organiseert mijn nieuwsbrieven en andere mails naar contacten en leden.
  • Via Calendly kunnen mensen een afspraak inboeken. Deze komt rechtstreeks in mijn en hun agenda.
  • De betalingen via de site gaan via Stripe – een alternatief voor paypall.
  • Facturen maken gaat supergemakkelijk (zowel manueel als automatisch) met Freshbooks.
  • In LMS Dash zitten de on line opleidingen van learnie.wpengine.com.

Nu apps zo gemeengoed zijn geworden, is de volgende vraag of dit ook een belangrijk leerkanaal zal worden. Wie weet wat 2017 op dat vlak zal brengen.

 

Kom er bij, er is nog plaats op de bank

Word lid, het is gratis

Benchmark-2

  • Stel je vragen en deel je ervaringen over verschillende onderwerpen in het forum.
  • Doe mee aan de uitdaging van de maand.
  • Krijg toegang aan een grotere waaier aan interessante instrumenten.
  • Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.