2016 – het jaar van de video

‘Video wordt de belangrijkste manier om te leren.’ In 2013 heb ik deze uitspraak voor het eerst vaak gehoord op het ATD congres in Dallas. 3 jaar later was het opvallend dat je dit bleef horen op het congres in Denver. Belangrijker nog is dat ik dit jaar overal heb gezien en ervaren dat video steeds belangrijker wordt.

Vraag het maar aan Jane Hart

Zoals ik reeds in een eerder blog heb besproken, organiseert Jane Hart sinds 10 jaar elk jaar een online bevraging rond leertechnologieën. Twitter is na 7 jaar van de troon gestoten door Youtube als nr 1 in de leertechnologieën.

Voor de meeste onder ons is video in ons dagelijks leven ook de belangrijkste manier geworden om te leren. ‘Hoe repareer ik mijn platte band of ‘Hoe vervang ik de ritssluiting van mijn jas’…. Youtube weet het allemaal en wij weten dat youtube het weet. En dus zitten we allemaal massaal aan de filmpjes.

Ook in opleidingen

Ik merk dat een goedgekozen video in een opleiding altijd een positieve impact heeft in een opleiding: het zorgt voor afwisseling, inspireert op een andere manier. Sommige video’s die ik toon, belichten een ander aspect van de thematiek, anderen zorgen dan weer voor een lichte noot en humor en dus ook energie. Volgens mij zijn er 3 redenen voor dit succes.

 1. Er is een overweldigend meertalig of ondertiteld aanbod is van korte filmpjes. Je moet geen eens lang zoeken om voor de meeste opleidingen een meer dan geschikt filmpje te vinden.
 2. Het is ZOVEEL GEMAKKELIJKER geworden om de filmpjes te tonen. Het gedoe met tv’s, videorecorders en videobanden is gelukkig al lang verleden tijd. Een pc en een beamer is het enige wat je nodig hebt. Beide zijn meestal voorhanden in het gemiddelde opleidingslokaal.
 3. Zelf een filmpje maken is tegenwoordig ook echt kinderspel geworden. Elke tablet en smartphone zorgt ervoor dat je altijd een camera bijhebt. Maar er is natuurlijk nog een groot verschil tussen een filmopname en een interessante video waarvan je iets kan leren. Ook dat is echter redelijk gemakkelijk geworden. Er zijn tal van programma’s die soms zelfs in standaardsoftware inbegrepen zijn waarbij je fragmenten aan elkaar lijmt, een voice-over en muziek toevoegt, tekst laat verschijnen en ondertitels toevoegt. Wat vroeger een bom duiten kost, kan je nu met enige zin voor avontuur en wat geduld jezelf moeiteloos aanleren.

Wat dat laatste betreft, spreek ik uit ervaring. Sinds ik deze vaardigheid een beetje beheers, merk ik dat ik gemakkelijk een filmpje maak. Ik gebruik daarvoor Powtoon of Camtasia studio. Vooral van die laatste app ben ik een fan. En waarvoor dienen die filmpjes dan?

 • In een bepaald project heb ik een video gemaakt om de voorbereidende opdracht uit te leggen. Deze opdracht was: maak met de collega’s een filmpje. En dat is grandioos gelukt.
 • Een zelfgemaakte video gebruiken we in het begin van een bepaalde opleiding. In de video legt de directeur van de afdeling uit waarom de opleiding belangrijk is voor de organisatie. Deze vorm van zichtbare ondersteuning is erg belangrijk in dit project.
 • Ik heb ook filmpjes gemaakt om een rondleiding te geven van de community learnie.wpengine.com of om nieuwe leden te verwelkomen.
 • Ook het filmpje dat deze blog illustreert is home made. Veel kijkplezier.

Ten slotte: fijne en warme feestdagen voor iedereen

Kom er bij, er is nog plaats op de bank

Word lid, het is gratis

Benchmark-2

 • Stel je vragen en deel je ervaringen over verschillende onderwerpen in het forum.
 • Doe mee aan de uitdaging van de maand.
 • Krijg toegang aan een grotere waaier aan interessante instrumenten.
 • Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.