10 voordelen van communities of practice voor elke organisatie

17892833 - two business people are joining missing puzzle together on profit bar chart billboard

In elke organisatie waar verschillende mensen dezelfde job uitoefenen, heb je de facto een soort van community of practice. De jobstudenten die op zondag of in de vakantie in de bakkerswinkel staan, leren elkaar de beste manier om die delicate en hoge taart in een doos te steken. Of hoe je een foutief ingetikt bedrag corrigeert in de kassa. Ze leren elkaar wat te doen bij die ene lastige klant en hoe je toch nog een verlept gebakje verkocht krijgt.

De bestaansreden voor een community of practice is dus (zelfgestuurd) elkaar helpen om van goed naar beter naar excellent te gaan in een (beroeps)activiteit die je als groep deelt.

Deze communities zitten vaak ondergronds en worden niet als dusdanig benoemd of erkend. Stel nu echter dat je dat als organisatie wel doet. Medewerkers die dezelfde functie uitoefenen geef je de ruimte, tijd, ondersteuning en waardering die ze nodig hebben om (digitaal) samen te komen en van elkaar te leren. Wat zijn naast het beter worden in de praktijk in kwestie nog andere voordelen voor organisaties:

  1. Als beginnende medewerkers (nieuw in de organisatie of in de job) van in het begin deel uitmaken van een gemeenschap leren ze eerst heel snel wat ze nodig hebben om te kunnen starten in hun nieuwe rol. De meeste debutanten luisteren of lezen alleen maar steken zo heel veel op. Velen van hun vragen zijn dus al beantwoord. Naarmate ze groeien in hun rol, helpt de community hen om nog beter te worden. Velen zullen dan een actievere rol gaan spelen.
  2. Communities of practice zorgen ervoor dat opleidingen echt resultaat opleveren. Stel dat de schoonmakers in een ziekenhuis een nieuwe poetskar krijgen met andere producten. Iedereen volgt een korte opleiding om kennis te maken met het materiaal en de producten. Een community of practice van deze schoonmakers zal ervoor zorgen dat ze tips, do’s and don’ts uitwisselen waardoor de poetskar sneller optimaal gebruikt wordt.
  3. Een community of practice is een zeer goede manier om vakkennis te delen en te borgen in een groep. In organisaties waar door grote golven van pensionering heel wat essentiële vakkennis mee op pensioen dreigt te vertrekken, is een community of practice een interessante en zelfs noodzakelijke piste.
  4. Medewerkers die geen vakcollega’s hebben binnen hun organisatie vinden in een community of practice een klankbord en een manier om te leren van andere organisaties. Zeker in vakgebieden waar opleiding schaars en/of zeer duur is, is een community of practice een volwaardig en goedkoper alternatief.
  5. Velen onder ons zullen professioneel binnen 5 jaar dingen doen die nu nog niet bestaan. Als al deze mensen moeten wachten tot de opleidingsmarkt over deze thema’s opleidingen aanbieden, hinken ze van in het begin hopeloos achter op. Zeker met nieuwe beroepen of sterk evoluerende vakgebieden zijn communities of practice onontbeerlijk.
  6. Voor organisaties met verschillende locaties of  met veel thuiswerkers zijn communities of practice ideaal om mensen te verbinden en te laten leren tegelijkertijd.
  7. In heel veel organisaties is alle technologie aanwezig om een community of practice op te zetten. Bovendien zijn medewerkers vertrouwd met deze technologie. Yammer, facebook, slack, google, mail, sharepoint, dropbox, google docs, skype, google hangouts…. Het kader is dus goedkoop en gebruiksvriendelijk.
  8. In tijden waar opleidingsbudgetten ‘scherp’ worden gehouden, bieden communities of practice een ondersteunend kader waar medewerkers zelf mee aan het stuur zitten van wat ze hoe willen leren.
  9. Communities of practices zijn mogelijke pistes om zowel burnouts als boreouts te bestrijden. Burnouts omdat mensen hun problemen, stress en issues kunnen delen en elkaar ondersteunen en waarderen. Boreouts omdat medewerkers die (voorlopig) vast zitten in een bepaalde functie voldoening kunnen vinden in het helpen van anderen. De community helpt hen ook met andere ogen hun eigen job en functioneren te bekijken. Het netwerk schept ook vaak perspectieven voor een andere functie of rol.
  10. Community of practices die medewerkers rond een bepaald probleem of proces verenigen zijn een zeer effectieve, efficiënte en goedkope manier om silo’s binnen organisaties te doorbreken. Je hebt last van silo’s in je organisatie als de ene afdeling niet weet of niet wil weten wat de andere afdeling doet. Daardoor ontstaat inefficiëntie of vallen er gaten in processen of dienstverlening.

De volgende vraag dient zich dus op. Hoeveel redenen kan jij bedenken om je organisatie al deze voordelen te ontzeggen?

Meer weten over communities of practice?

Bekijk dan deze inleidende presentatie over het onderwerp. Zo kan je in een mum van tijd  meepraten over het onderwerp.

Bekijk de video

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.