10 redenen om te leren van boeken

Hoofd vol boeken

Ik heb een boon voor boeken. Altijd al gehad. Ik was een ijverig lezer als kind en tiener maar om één of andere reden lees ik niet zo graag boeken uit de bib. Ik las dus vooral wat er thuis aanwezig was. Alle boeken van Agatha Christie onder andere, opnieuw en opnieuw en opnieuw. 🙂

Later aan de universiteit heb ik onder andere Nederlandse en Engelse literatuur gestudeerd en heb ik boeken MOETEN lezen en MOETEN uitlezen. Een gevolg daarvan is dat ik nog altijd de neiging heb om een boek uit te lezen, zelfs als ik het niet goed vind. Een tweede gevolg is dat ik niet graag boeken lees in het Nederlands. Ik lees quasi altijd in het Engels.

Dit laatste is trouwens een groot voordeel gebleken in het opleidingsvak. Boeken over leiderschap, timemanagement, train-the-trainer en over L&D zijn quasi altijd beschikbaar in het Engels en soms zelfs alleen in die taal. Als ik deelnemers vraag om een artikel over L&D te lezen in het Engels, is de taal de grootste reden  waarom dat moeilijk lukt, zelfs in organisaties waar Engels (in grote mate) de voertaal is.

Ik geloof trouwens dat de kritische leesvaardigheid die ik ontwikkeld heb aan de universiteit, de vaardigheid is geworden die mij professioneel al het meeste heeft opgebracht. Dank u, professoren en ouders!

Verder is het zo dat ik vandaag veel meer boeken lees om bij te leren dan als ontspanning. Voor mij is dat bijna altijd een diepe leerervaring. En dit is waarom.

10 redenen waarom ik graag leer uit boeken

1. Meer geduld met een boek

Uiteraard zoek ik veel op op het internet als ik iets wil leren. Maar ik heb nooit hetzelfde geduld met een internetbron als met een boek. Een hoofdstuk van 10 bladzijden in een boek: geen probleem maar 4 keer verder naar beneden moeten scrollen op een scherm…. Oh maar. Voor een boek ga je echter, echt zitten.

2.  Meer nuance, context en voorbeelden

Als ik een boek lees, geef ik de auteur rustig de tijd om zijn/haar case op te bouwen, te argumenteren en te illustreren. Daardoor lijkt het soms dat je echt een conversatie aan het voeren bent met de schrijver in kwestie. Het wordt zo een dialoog van stemmen in je hoofd.

3. Sneller duidelijk of je te maken hebt met kwaliteit

De achterflap, de inhoudsopgave, even door het boek bladeren, links en rechts een alinea lezen, …  een lezer met een beetje ervaring weet al snel of het boek iets voor hem of voor haar kan betekenen. Ik ben al vaak beginnen kijken naar een video om op het einde vast te stellen dat ik niets geleerd heb. Het begint veelbelovend maar op het einde merk je dat ze de beloften die jij voor ogen had, niet waargemaakt hebben. Dat overkomt mij zelden met een boek dat ik lees om te leren.

4.  Meer motivatie om echt te leren

Een boek lezen vraagt een flinke tijdsinvestering en dus een groter engagement dan een youtube filmpje of een blog. Maar dat engagement zorgt er ook voor dat ik zeker iets wil meenemen uit dat boek. Ik ga dus grondig lezen en ga heel bewust nadenken hoe dit boek voor mijn vak meerwaarde kan hebben. Mijn leergoesting en motivatie is dus hoog.

5. Je kan er anderen plezier mee doen

Een boek is één van de weinige vormen van leren die je kan uitlenen. En zeker als je doet omdat je zelf veel aan dat boek hebt gehad. Als iemand die je intellectueel waardeert, je een boek uitleent, lees je dat met andere ogen. Vaak krijg je bovendien al een uitleg waarom dat boek al dan niet interessant is. Daardoor krijgt het lezen van het boek al onmiddellijk een extra dimensie.

6. Je inspireert anderen

Al jaren neem ik naar quasi elke opleiding die ik geef, boeken mee over het thema in kwestie.. Mijn L&D opleidingen zijn op dat vlak het ergste.  Daar neem ik een aparte grote zak voor mee. Ik kan mij geen opleiding herinneren waarbij niet minimaal één deelnemer tijdens pauzes de boeken vastpakt om ze grondig te bekijken. Vaak nemen deelnemers op het einde van de dag foto’s van de boeken die hen interesseren. Ik heb sommige boeken al opnieuw gekocht omdat ze echt kapot waren van het bepotelen en het transport.

Gewoon al doordat de boeken er liggen, heb ik andere conversaties met mensen. Ze komen mij vertellen over boeken die zij hebben gelezen, vragen mij advies over boeken, …

7.Just in time, just enough

Zeker een vakboek geeft je voldoende mogelijkheden om elke keer dat je het boek vastpakt alleen datgene te lezen wat je op dat moment nodig hebt. En om het opnieuw vast te pakken. Een fast forward in een boek zonder veel te missen, is veel gemakkelijker dan in een video of podcast.

8. Je leert andere werelden kennen

Ik lees graag – zeker voor fictie – boeken die zich afspelen in een ver land of in een totaal verschillende cultuur. Daarbij helpt het dat ik ook graag dikke boeken lees. Mijn absoluut favoriete roman is ‘A suitable boy’ van Vikram Seth, een turf van 1500 bladzijden. Ik had gedurende de weken dat ik dat boek aan het lezen was soms echt het gevoel gehad dat ik in Indië zat.

A suitable boy - Vikram Seth

Maar een gelijkaardige ervaring heb ik ook al gehad met een L&D-boek. Neem nu het boek ‘Measuring ROI in Learning & Development’ van Philips & Philips. * In dit boek beschrijven 15 verschillende auteurs hoe ze de ROI van één van hun opleidingsprojecten berekenen. Doordat deze auteurs uit zo’n verschillende organisatiecontexten uit verschillende delen van de wereld komen, had ik het idee dat ik vanuit  het comfort van mijn eigen zetel 15 bedrijfsbezoeken had gedaan.

*Dit boek is één van de boeken waar je een bespreking van vindt in de boekenhoek van learnie.net.

9.Het geeft een steviger fundament

In heel wat blogs lees je dingen zoals ‘Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt…. ‘ maar vaker niet dan wel kom je iets te weten over dat onderzoek. Een dergelijke bewering in een boek, komt meestal met een voetnoot en een verwijzing naar het onderzoek. Daardoor kan je beter nagaan of de auteur in kwestie beslagen op het ijs komt.

10. Sociale media en boeken.

Bij heel wat vakboeken, hoort tegenwoordig een website. En op die sites zie je heel wat reacties via sociale media van lezers van het boek in kwestie en de reactie van de auteur. Die discussies zijn vaak interessant en bovendien kan je zo zelf in contact komen met de auteur.

Juni + boekenmaand bij learnie.net

Daarom gaat de uitdaging van de maand ook over boeken. Welke vakboeken kan je iedereen aanraden? Hoe integreren jullie boeken in het L&D beleid? …. Schrijf je hier snel in en help ons mee zoveel mogelijk goede ideeën rond boeken te verzamelen.

Word vandaag nog lid van learnie.net

Learnie.net helpt jou, je organisatie, je carrière…
en het is gratis!

  • Je hebt toegang tot het open gedeelte van het forum.
  • Je kan vragen stellen en posten in sommige kamers van het forum.
  • Je kan deelnemen aan de uitdaging van de maand.
  • In de toolkit krijg je als lid toegang tot meer interessante instrumenten.
  • Je ontvangt het belangrijkste nieuws via de nieuwsbrief.

Schrijf je in!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.