10 boeken die mij geholpen hebben om beter te worden in mijn vak

Als je er op let, hoor je –veel vaker dan je zou denken – iemand zeggen: ‘Dat boek heeft mijn leven veranderd’. Sommige mensen maken door een boek een reis die ze anders niet zouden maken, anderen ontdekken via een boek eindelijk andere mensen die hetzelfde probleem hebben als zij. Sommige boeken tonen je hoe je een droom kan waarmaken, andere boeken zorgen ervoor dat je anderen beter begrijpt.

Ik kan zeker 10 boeken opnoemen die een diepe impact hebben gehad op mijn persoonlijke leven. Maar vandaag wil ik het hebben over de boeken die ervoor hebben gezorgd dat ik beter werd in mijn vak. Hier komen ze in willekeurige volgorde.

Getting things done

‘Getting things done’…. Ik noem dit vaak de timemanagement methode extra extra extra large. In vele van mijn opleidingen rond dit thema leg ik dit systeem uit. Maar ik heb het boek 2 keer moeten lezen voor ik begreep hoe ik het moest uitleggen. Het boek reist mee naar alle opleidingen rond persoonlijke efficiëntie.

In opleidingen rond allerlei thema’s  leg ik vaak de de ‘Zelfdeterminatietheorie’ van Deci & Ryan uit. Het is dit boek van Daniël Pink dat mij interessante voorbeelden heeft gegeven.

Dezelfde theorie heb ik gebruikt in dit filmpje over de impact van leren op motivatie.

1001004007514397
9200000006679973

Jawel, ik geef het toe. Ik heb leren tweeten met dit boekje. In een mum van tijd heb je een volledig overzicht en kan je direct aan de slag. Ik kan het echt iedereen aanraden die er tegen op ziet om het medium te leren gebruiken.

Mijn vaste reisgezel als ik een opleiding geef rond schriftelijke communicatie geef. Het standaardwerk binnen ons Nederlands taalgebied en praktisch op vele vlakken.

1001004011858906
More-lies-about-training-MOCKUP

Wat mij betreft verplichte vakliteratuur voor iedereen die in L&D werkt. Soms is het keihard om te lezen maar je basiskennis over het vakgebied gaat wel met rasse schreden vooruit.

In de boekenhoek vind je een bespreking van dit boek.

Nog een absolute must voor iedereen die werkt in de opleidingswereld. Een absoluut topboek als het gaat om klassieke L&D vaardigheden.

De opleiding L&D basics is hierop gebaseerd. Deze opleiding helpt je om een superstevige basiskennis rond (klassikale) opleidingen uit te bouwen.

The-Six-Disciplines-of-Breakthrough-Learning-MOCKUP
9200000008424289

In elke opleiding of coaching waar de worklife balance aan bod komt, praat ik wel over dit boek. Geweldig entertainend geschreven maar een aanrader voor iedereen in een langdurige relatie.

De ondertitel van het boek kon niet beter gekozen zijn. Dit boeiende boek geeft interessante inzichten om elk aspect van je leven, werk, samenwerking en relaties beter te maken.

9200000043080406
Social-Learning-Handbook-2014-MOCKUP

Eerste maar niet enige boek van Jane Hart dat ik heb gelezen. Omdat het het eerste was, een geweldige eye-opener. Alleen al interessant vanwege de vele links die ze aan haar boeken toevoegt.

Je vindt een bespreking in de boekenhoek van learnie.net.

Een boek over dit bekende economisch principe. In elke opleiding over timemanagement pak ik het boek bij de hand als hulpmiddel bij het omgaan met perfectionisme en als tool om prioriteiten te bepalen. De eerste hoofdstukken vertellen hoe dit principe organisaties helpt om beter te worden.

Maar toegegeven: de latere hoofdstukken over hoe de auteur dit principe toepast op zijn persoonlijke relaties en zijn persoonlijk geluk, vond ik eerder grappig dan nuttig en/of zinvol.

a30495da5061ecab93d9d8176eb48431
Mijn aankopen op ATD 2017... dus nog te lezen.
Mijn aankopen op ATD 2017… dus nog te lezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.