Epsilon Learning Award 2017 – De prijs van de jury voor het Brugmann Ziekenhuis 3/4

Ontwikkelde performance support SBAR-project
Ontwikkelde performance support SBAR-project

‘Un petit geste pour le soignant, Un grand pas pour le patient’. Dit is de naam van het project waarmee dit groot openbaar Brussels ziekenhuis de prijs van de jury wegkaapte.

Wat maakt dit project bijzonder? In deze volgende blog staan we stil bij de perfomance support. Deze heeft namelijk zonder twijfel bijgedragen tot het succes van het project.

Lees hier de blog over wat het project in houdt

De meeste opleidingen duren niet zo lang dat je een nieuwe vaardigheid volledig onder de knie hebt. Het echte verwerven, moet in de praktijk gebeuren. Dat gebeurt, zoals alle vormen van leren, met vallen en opstaan. Leren en falen zijn inderdaad een Siamese tweeling.

Het is in deze fase van het leren dat medewerkers praktische en makkelijk vindbare performance support nodig hebben. Dit zorgt er namelijk voor dat medewerkers bij aarzeling en mislukken toch doorzetten.

Om deze redenen hebben wij in dit project groot ingezet op performance support. Vele van deze  hulpmiddelen zijn uitgewerkt op basis van suggesties van de medewerkers zelf. Zij kunnen namelijk het beste beoordelen wat zij nodig hebben in de werkpraktijk. We lichten 3 voorbeelden toe.

  • Een blocnote met een invulruimte voor elk van de stappen van de communicatietechniek Het formaat en de juiste uitwerking werd in overleg met medewerkers gekozen. Deze blocnote werd uitgedeeld in de opleiding en past trouwens in de zak het uniform.
  • Een geplastificeerde reminder (ook zakformaat) die de belangrijkste stappen en elementen uit de techniek samenvat.
  • Een poster die verspreid is in het ziekenhuis.

Eigen logo

Het was al vroeg in het proces duidelijk dat een eigen SBAR logo in de kleuren van het ziekenhuis de herkenbaarheid en de zichtbaarheid van het project zou verhogen. Eén van de diensten had zelf een SBAR visual gemaakt, namelijk een SBAR vlinder. Met toestemming van deze dienst hebben we aan een ontwerper gevraagd om deze vlinder als inspiratie te gebruiken voor een SBAR logo. De SBAR vlinder is een heel positief symbool geworden en is overal in het ziekenhuis te vinden.

Het logo was echter ongeveer het enige wat is uitbesteed. Alle andere performance support, van video’s tot jobaids, hebben we zelf ontworpen en indien mogelijk ook zelf geproduceerd. Het motto was daarbij ‘Progress not perfection’.

Wat mij als consultant erg is opgevallen in dit project is de snelheid waarmee beslissingen werden genomen. Het was er bij wijze van spreken aan te merken dat de twee andere leden van de stuurgroep – Yves Velghe en Yassine Khadira – een professioneel verleden hebben als diensthoofden op de spoeddienst. Deze snelheid van beslissingen heeft ongetwijfeld bijgedragen tot het creëren van het groot momentum voor het project.

 

Kom er bij, er is nog plaats op de bank

Word lid, het is gratis

Benchmark-2

  • Stel je vragen en deel je ervaringen over verschillende onderwerpen in het forum.
  • Doe mee aan de uitdaging van de maand.
  • Krijg toegang aan een grotere waaier aan interessante instrumenten.
  • Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *